Осъден убиец излезе в едномесечен отпуск от варненския затвор

Крими

09-03-2015, 20:26

Снимка:

Struma.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

След операция! Златистия се върна да излежава 18-годишната си присъда

Златистия се разхожда с варненски джип "БМВ" по улиците на Дупница

Осъденият за убийсто Злати Златев-Златистия е излязъл в отпуск от варненския затвор. Той е забелязан да се движи с черен джип "БМВ" с варненска регистрация по улиците на Дупница. Скандалният висаджия, който излежава 18-годишна присъда за убийството на бизнесмена Любомир Мантарков-Мантарката, е пуснат за един месец в отпуск от затвора във Варна. Всеки ден той се подписва в полицията в Дупница, съобщи Struma.bg. Злати Златев е захвърлил патериците и се придвижва с помощта на бастун. След последната операция, извършена във варненска клиника, е отслабнал драстично.

Златистия бе преместен от затворническото общежитие в с. Самораново, община Дупница, в края на миналата година в затвора във Варна след молба, внесена от адвоката му, че подзащитният му иска да е по-близо до клиниката, където е под наблюдение след претърпените няколко операции в последните месеци.

Адвокатът на Златистия - Славчо Харалампиев, е поискал от Гладна дирекция "Изпълнения на наказанията" условно предсрочно освобождаване от затвора с мотив, че Златистия е изтърпял половината от наказанието, натрупал е трудов стаж в библиотеката на Софийски централен затвор и има добро поведение.

Злати Златев влезе в затвора през 2003 г., след като бе осъден на 18 г. затвор за убийството през 1997 г. на братовчеда на бившата му съпруга Фиданка - Любомир Мантарков-Мантарката. На 23 ноември 1997 г. Златистия завихри скандал в заведение "Бирхалето" в центъра на Дупница, което се стопанисваше от Любомир Мантарков. Той направил забележка на Злати Златев да не вдига скандал. Афектиран, Златистия отива до колата си и вади пушка. В този момент Любомир Мантарков и част от клиентите излезли пред заведението. Златистия натиснал спусъка и застрелял Мантарката.

Полицаи от участъка, който е на метри от мястото на убийството, пристигнали веднага. В екшъна Злати Златев е прострелян в крака от полицаи и е задържан. Раната на крака се инфектирала, но инфекцията е овладяна. Докато продължава следствието, Златистия е на свобода и през 2001 г. катастрофира с джип край Разлог, чупи крака си на простреляното място, като отключва некроза на крайника и е инвалидизиран.