Проверяват "Геозащита" заради строежи във варненски свлачища

Животът

11-03-2015, 14:25

Снимка:

bTV

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

До 26 март инспекторатът ще се произнесе

Министър Лиляна Павлова разпореди проверка на дейността на държавните дружества "Геозащита" във Варна, Плевен и Перник. Регионалното министерство реагира след разследване на bTV Репортерите, което показа как се издават разрешителни за строеж в свлачищни райони, въпреки изричната забрана.

Тонове скали и земна маса пропадат всеки ден по Северното Черноморие. Вратичка в закона разрешава изграждането на огромни хотели и скъпи вили в апетитните терени.

До 26 март инспекторатът ще се произнесе по проверката, а дотогава Геозащита-Варна спира да прави геоложки проучвания и проектиране.

До 9 април ще провери по документи и на място дали се спазват условията на заповедта на министъра на териториалното развитие и строителството от 1997 г. за строителна забрана в свлачищните територии на общините Варна, Аксаково, Балчик и Каварна, както и дали се изпълняват задължителните изисквания в предварителните разрешения за тези райони при издаване на разрешения за строеж в тях.

Предмет на проверка ще бъде също спазването на указанията на МРРБ за назначаване на специализирани състави на експертните съвети по устройство на територията към съответните общини за разглеждане на инженерно-геоложки проучвания в свлачищни райони и законосъобразността на изградените постройки.

Кметовете на четирите Черноморски общини трябва да представят в министерството актуални кадастрални данни с нанесени граници на строителната забрана. В резултат на направена от тях проверка трябва да бъдат премахнати съществуващи попивни ями и да се осигури нормална експлоатация на изгребни ями там, където е необходимо.