Гарата модернизирана и в ретро шик още през декември

Крими

11-03-2015, 16:19

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтът на бургаската гара започва днес

Проектът за над 8 милиона може да осигури линия с влак до летището

До декември тази година жп гарата в Бургас трябва да има нов облик. Днес беше даден официален старт на ремонтните дейности. Реконструкцията се извършва по проект "Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата - "Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София", "Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа", "Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик - II-ри етап".

След неговото реализиране, жп гара Бургас ще бъде изцяло реставрирана и отговаряща на изискванията за енергийна ефективност. Използването на съвременни технологии ще бъде умело съчетано с архитектурния облик на зданието. По този начин ще се запази автентичният вид на жп гарата, която е обявена за архитектурен паметник.
"Три са гарите в България, които ще се модернизират по този проект. За мен е чест, че Министерството на транспорта и по-специално НКЖИ прояви сериозно отношение за пълната модернизация и реконструкция на жп гарата в Бургас. Надявам се в новия програмен период да осъществим и други проекти по ОП "Транспорт", защото Бургас се утвърди като транспортен хъб. Има идея да се изгради и връзка между гарата и летището. За това е необходимо да има добра комуникация между отделните институции. Пожелавам на строителите да има по-малко дъждовни дни, за да успеят да си свършат работата на време", каза кметът на Бургас Димитър Николов.