Българите са последна резерва в плановете на хотелиерите

60 лева за стая в лъскав хотел сега, 120 лв. в пика на сезона

Амбициите на всички хотелиери са насочени към настаняването на чужди туристи, предимно германци, руснаци и британци. Легловата база на 50% е запълнена с предварителни заявки. Ако остане нещо свободно, тогава се предлага на българи. Това  стана ясно по време на традиционната студентска трудова борса, която ежегодно организира Колежът по туризъм във Варна.

Не трябва да ни плашат Гърция и Турция, тъй като техните апетити са насочени към по-платежоспособните британци и скандинавци. Това коментира пред Varnautre.bg Стоян Маринов, директор на Колежа по туризъм във Варна.

22 хотелски вериги от цялата страна представиха пред младите хора своите свободни позиции и условията на труд в комплексите. Масово се търсят работници в кухнята, рецепционисти, пикола, бармани и по-малко екскурзоводи, аниматори, мениджъри и ръководен персонал. Заплатите варират от 300 лв. за низшия и помощен персонал до 900 лева за кадрите по високите нива на бранша. Ниското заплащане и този път се сблъска с високите очаквания на студентите, предимно от първи курс, дошли да чуят офертите за работа.

"Знаете, че в туризма е валидна максимата "ден година храни". Затова и младите хора искат за няколко месеца да препечелят така, че да заделят и за зимата. Добрите заплати са между 500 и 700 лв. плюс бакшиш, но дори това не успява да изкуши студентите", каза за Varnautre.bg Деян Пейчев от посредническа фирма в сферата на туризма.

"Не е тайна, че повечето ни студенти искат да се реализират навън. 40% заминават, 60% остават тук. Има огромен недостиг на кадри с руски език в бранша. При нас едва двайсетина са студентите, които усилено изучават руски и три пъти повече тези, които наблягат на немския и английския", разказа Стоян Маринов.

Колежът по туризъм е единственото за Североизточна България учебно зведение, което подготвя квалифицирани кадри. Маринов сподели, че се очаква на практика у нас да пристигнат около 40 украински студенти. Те ще бъдат обучени за около седмица с курс по сервиране и обслужване и пуснати да работят през сезона. От Тур Ал вече са предложили да настанят и изхранват безплатно кандидат работниците. Най-често нашите деца заминавали да работят в Италия. И там заплатите обаче са от порядъка на 800 лв., каза Маринов. Българи, които държат хотели и заведения на Палма де Майорка също потърсили кадри на варненския колеж.

Около 60% от студентите ни първокурсници успяват да си намерят работа по време на тази борса, допълни Маринов.

Относно предложението държавата да поеме 3-месечната преквалификация на кадрите в туризма извън сезона Маринов каза, че това е прекрасна идея.

"Доволен съм от предлагането, две оферти ме заинтригуваха. За мен не е важно толкова заплащането, а практиката", разказа Георги Маринов, бъдещ екскурзовод. Според момчето първите години работа в туризма са периода, в който всеки да си избистри дали това е неговото поприще. Младежът заяви, че голяма част от връстниците му, които излизат да работят навън се завръщат разочаровани и затова той предпочита да остане тук. Не скри обаче амбициите си след като натрупа опит да отвори своя собствена туристическа фирма.

Галин Ненов, 25-годишен управител на хотел в Кранево сподели, че повечето кандидати за различни позиции нямат нужния ценз, за да имат претенциите за по-високо заплащане. Сред недостатъците на младоците мениджърът изтъкна куцащите езикови познания и липсата на ангажираност.

Евгени Генов, зам.-управител на хотел в Обзор коментира идеята за наемане на 16-годишни като не толкова удачна. "Те са деца, нямат опит и не могат да бъдат експлоатирани така, както бихме натоварили един 30-годишен работник. Затова се съмнявам, че ще бъдат предпочитаната работна ръка". На въпроса какво правят българските хотелиери, за да задържат и привлекат българския турист г-н Генов заяви, че има вече доказали се хотели, които имат трайни почитатели сред родните туристи. Фактор са още инфраструктурата и възможностите за културен туризъм, коментира Генов.

Цените на нощувките са най-разнообразни и зависят предимно от периода на записване. Ако сега българин заяви желанието си да почива през май може да ангажира стая за 60 лева, която в разгара на сезона се търгува два пъти по-скъпо. Не може да се говори за различни цени за българи и чужденци, чужденците просто идват с пакетен туризъм и ценообразуването е на друг принцип, коментира още Генов.

"Офертите на хотелите са изпилени докрай, няма повече накъде да се свалят цените", категоричен бе зам.-управителят. Според него руснаците и румънците са непредсказуеми и не можем да ги прогнозираме. Може да тръгнат в последния момент или след няколко години да се завърнат масово като туристи у нас. Той не скри, че хотелиерите имат апетит към руските туристи, тъй като те са по-платежоспособни или поне бяха. "Страната ни може да потърси резерв от туристи, които да заинтригува и такива са пазарите на Близкия Изток, Ливан, Ирак и Саудитска Арабия. Казахстан, например, е държава с добри доходи. Там обаче спънката идва от липсващите транспортни връзки. Турците са намерили начин да ги организират и затова печелят от тези туристи", коментира още Стоян Маринов. Според него чехите и поляците съвсем не са се изгубили. За миналото лято статистиката отчела ръст от 200 000 поляка по родното Черноморие.

Като пример за добра държавна политика Маринов посочи Турция, която спонсорира всеки чартърен полет с по 6000 евро, за да подпомогне туристическия бранш.