Пролетта идва другата седмица

Животът

12-03-2015, 07:25

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В края на следващата седмица ще имаме температури до 18 градуса

Снегът ще се стопи бавно и мъчително, но ще се стопи, като очакванията са това да се случи до края на седмицата. Това прогнозира климатологът и синоптик Симеон Матев. 

На места обаче има много дебела снежна покривка. Това са градчета, разположени около Пирин, Рила и Витоша, където снегът достига до 50-60 сантиметра. Там, разбира се, процесът ще е по-дълъг във времето, но, общо взето, в ниските части на Западна и Южна България снегът ще се стопи по-бързо. Хубавото е, че това топене няма да е интензивно и ударно за един ден. 

По думите на синоптика не трябва да очакваме сериозни проблеми и нови наводнения заради топенето.

Радостно е, че няма да има голям отток, който би предизвикал сериозни наводнения. Речните нива ще бъдат доста високи, поддържани от постоянното оттичане на притоците към реките. Топенето няма да е много интензивно. Над 1500 м температурите ще бъдат отрицателни, така че основното топене ще е под тази височина. В Родопите има сняг и под тази височина, който е в рамките на 150-180 сантиметра. Можеше да е много по-зле с топенето, отколкото реално се очертава да е.

Другото благоприятно стечение е, че няма да има интензивни валежи. В петък, събота и неделя над страната отново ще е облачно и ще има превалявания - дъжд в ниските места, сняг в планинските райони. Но очакваните количества при този процес са около 10-20 литра/кв. метър. За сравнение при обстановката, която все още причинява доста щети, паднаха до 200 литра/кв. метър. Тоест новите валежи не би трябвало да доведат до някакви проблеми. Усложнения могат да се появят там, където има непочистени речни корита - нещо, за което години наред се говори и виждаме какво се случва.

Температурите  в близките дни ще са със стойности между 5 и 13 градуса. Тези положителни температури обаче ще се случат на места, където няма сняг.

Астрономическата пролет ще настъпи в 0,45 ч. на 21 март - в нощта на петък срещу събота следващата седмица, съобщи още Матев. "В края на следващата седмица ще имаме температури до 18 градуса. Пролетта бавно ще дойде. Астрономическите фактори са такива, че пролетта няма как да не дойде. В началото на третата десетдневка на март ще имаме по-топло и приятно време от сега. Въпреки че не мога да се закълне, че няма да има още снеговалежи. Астрономическата и метеорологичната пролет вероятно ще съвпаднат, като може да има леко разминаване. Не всяка година обаче си съвпадат", посочи той.