Следенето на мейли и телефонни контакти се отменя

Новините

12-03-2015, 07:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Службите ще имат достъп до трафична информация само ако операторите им я дават

Достъпът на МВР и службите до интернет и телефонния трафик на гражданите става невъзможен, тъй като вчера Конституционният съд ще отмени няколко разпоредби от Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Това потвърдиха пред "Сега" източници от институцията.

Текстовете бяха атакувани преди близо година от омбудсмана Константин Пенчев, след като Съдът на Европейския съюз обяви за нищожна директивата за съхраняване на данни, която позволява на властите достъп до интернет и телефонния трафик на гражданите с цел предотвратяване или разкриване на тежки престъпления. Точно заради нея в края на 2009 г. българските власти промениха ЗЕС и позволиха на службите да следят трафика в интернет и телефонните контакти. Евросъдиите обаче решиха, че "директивата се намесва по особено тежък начин в основните права на личен живот и на защита на личните данни".

По силата на ЗЕС интернет доставчиците и мобилните оператори трябва да пазят по 12 месеца, а в някои случаи дори по година и половина, данни кой с кого е общувал в интернет или по телефон. Т. нар. трафични данни се предоставят със съдебно разрешение, за да послужат при разкриването и разследването на тежки престъпления, за компютърни престъпления и за издирване на хора. Съдебното разрешение обаче се иска само когато няма образувано разследване. Ако има, тогава прокуратурата търси информацията директно от мобилните и интернет оператори.

Основните аргументи за отмяната на текстовете на ЗЕС според черновата на решението са три. Първият е, че следенето на телефонния и интернет трафика трябва да става само със съдебно решение, тъй като става дума за сериозно посегателство върху човешки права. Вторият мотив - че едногодишният срок за пазене на данните е твърде дълъг. Според конституционните съдии 3-месечен срок е напълно достатъчен за това. За сравнение: 180 дни е и максималният срок за прилагане на специални разузнавателни средства. Третият довод на КС е, че в закона трябва да има гаранции, че мобилните оператори и интернет доставчиците няма да злоупотребяват с информацията, която трупат. А също и че данните ще бъдат унищожавани своевременно.

След като решението на КС влезе в сила, парламентът трябва да поправи закона така, че той да отговори на аргументите на съдиите. Във времевата дупка дотогава ще действат разпоредбите отпреди ЗЕС и службите ще търсят информацията от операторите по реда на доброволното предаване. В Наказателно-процесуалния кодекс е регламентирано задължение за предаване на предмети, книжа, компютърни информационни данни и такива за трафика. Този текст от НПК не е атакуван и действа.

Последните обобщени данни за исканията до Софийския районен съд за трафични данни са от 2013 г. - 8345 на брой. Това прави по 22-23 искания дневно, които на практика засягат много повече лица, тъй като в повечето случаи не се сочат един IP адрес или един телефонен номер, а десетки. Сравнено с 2011 г., увеличението е чувствително - тогава исканията са 6918.