Жители на Долище в паника заради сеч на дървесина

Животът

12-03-2015, 10:38

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Оказа се, че е законна

Жителите на варненско село са в паника заради сеч на дървесина в района. Екип на Нова тръгна по следите на поголовното изсичане. Оказа се, че сечта е законна.

Лесничеят обяснил, че за сечта в гората над Долище има разрешително, което е със срок до края на 2015 година. Дърветата са били маркирани от експертите, а сечта е възложена на частна фирма.

"Площта е 15,6 хектара. Предвидено е да се изсече 710 лежаща маса от сечището. До момента около 450 кубика са отсечени и извозени", обясни Иван Колев от горското стопанство във Варна. Според него опасност от нови порои заради изсичането на дърветата няма.Въпреки това хората продължават да се страхуват, че могат да се повторят пороите от миналата година. Само през юни миналата година село Долище е помитано два пъти от порои. Щетите тогава са за над три милиона лева, а домовете на хората още не са възстановени напълно. Селото е разположено ниско до река Батова и сега сечта в гората връща кошмара от наводненията. "Долище е с най-много гори и най-много се сече тук", обясни кметът на селото Иван Костов.