Площадът пред полицията ще носи името на журналист

Мисия Варна

13-03-2015, 11:07

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Комисията по култура трябва да даде благословията си за именуването

Площадното пространство между ул. "Преслав", ул. "Сан Стефано" и ул. "Одесос", под РДВР Варна, да носи името на Петър Увалиев. Това предлага общинският съветник Антонио Угрински. Идеята му ще бъде гласувана идния вторник на комисия "Култура и духовно развитие". Повод за решението са националните чествания на 100-годишния юбилей на един от най-забележителните български интелектуалци емигранти, оставил трайна следа в областта на литературата, образованието, изкуството. Чрез именуването на площада Варна ще отдаде почит на този заслужил българин, смята Угрински.

Биографията на Увалиев е богата. Тай е български дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, теоретик на изкуството, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик. Проявите му като филмов режисьор и продуцент, като публицист, намират признание предимно в чужбина. През 1972 г. е избран за вицепрезидент на Международната асоциация на изкуствоведите. В България той е познат главно от предаванията си по радио Би Би Си и от публикуваните след смъртта му негови статии и сборници. Автор е на над 4500 емисии на културни теми на български език. През 1994 г. е възстановено българското му гражданство. Удостоен е със "Златно перо" от Съюза на българските журналисти.

Петър Увалиев е явление в историята на България през втората половина на 20-ти век. От дете вярва, че България и Европа са неделими. И приживе, и след смъртта си той е духовен пример и професионален връх за много поколения българи. Невидим, деликатен и официозно премълчаван, но същевременно последователен, категоричен и упорит, неговият принос в развитието на българските медии, култура и изкуства е значим и съзидателен.