Петима в битка за шеф на галерията

Преизбраха директорите на музея и библиотеката

Петима кандидати бяха допуснати до последния етап от конкурса за шеф на Градската художествена галерия. Нито един от тях не отпадна при отсяването по документи и всички ще участват в събеседването с комисията на 31 март.

Кандидат да оглави единствената обществена галерия във Варна е сегашният временно изпълняващ длъжността Пламен Аврамов. 57-годишният скулптор работи в галерията вече над 20 години.

Конкурент му е вечният кандидат за шефския пост Румен Серафимов. Изкуствоведът в момента е уредник на Градската галерия. Известен е като създател на Музея "Георги Велчев" във Варна. През 2010-а за кратко беше шеф на културата във Варна, но беше отстранен след скандала с меко казано странната фигура на Венера, поставена в пешеходната зона на бул. "Сливница". Той беше и човекът, избран да защити позицията на Градската галерия около скандала с изложбата на Кокимото. Тогава се оказа, че галерията, макар и обществена, работи не като културен институт, а като рентиер - отдава под наем пространствата си за изложби на художници и организации без художествени качества на показваното да имат значение за сключване на договора.

Пламена Димитрова-Рачева е третият кандидат. Известната изкуствоведка е на 63 г. и е била уредник на "Графичен кабинет" на Международното биенале на графиката във Варна, на галерията в Добрич и на Националния музей за българско изобразително изкуство. В момента е Главен експерт в Държавна агенция "Архиви". Задълбочен изследовател на живота и творчеството на Борис Георгиев, чието име носи Градската галерия във Варна.

Николай Русев е четвъртият кандидат. Той е преподавател в Националното училище по изкуствата във Варна. 45-годишният художник е завършил Руския държавен педагогически университет "А. И. Херцен" в Санкт-Петербург.

Най-младият от кандидатите за шеф на Градската галерия е Маргарита Доровска. Тя е на 31 години и е завършила Културология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Кралския колеж на изкуствата в Лондон със специалност Куриране на съвременно изкуство. Като независим куратор тя е реализирала индивидуални и групови изложби и проекти в България и чужбина. Един от големите проекти, по които работи, е селекция на видео изкуство от Централна и Източна Европа, посветено на прехода, която създава и промотира. В момента е старши експерт в дирекция "Съвременно изкуство и художествено образование" в Министерството на културата.

Според "Дневник", журито, което ще оценява кандидатите се състои от седем членове. Това са Нора Момчева, секретар на Община Варна, Пламена Маринова, заместник-кмет на Община Варна, Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие", Аксиния Бутева – гл. Експерт "Музейна дейност, изобразителни изкуства и литературно наследство" в Министерството на културата, художникът Стоимен Стоилов, професор на Виенския университет и директорите на художествените галерии в Русе и Пазарджик Eлена Великова и Леон Бабачев.

Междувременно през седмицата приключи конкурсът за избор на нови директори на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Кандидати бяха единствено досегашните шефове - проф. Валентин Плетньов и Емилия Станева-Милкова, които запазиха постовете си.