Обратно броене до слънчевото затъмнение

Животът

15-03-2015, 21:24

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задава се пълно слънчево затъмнение

Във Варна затъмнението ще започне в 10:51 часа и ще достигне максималната си фаза в 11: 57 часа

По-малко от 5 дни остават до слънчевото затъмнение, което се очаква. Новата луна ще премине пред Слънцето и ще го закрие на 20 март. Пълното затъмнение ще се наблюдава на Фарьорските острови (между Шотландия и Исландия) и на архипелага Свалбард или Шпицберген - най-северната част на Норвегия. В останалата част на Европа ше е частично. То ще е видимо и видимо и в Близкия изток, северна Африка и Атлантическия океан. 

В България са достъпни за наблюдение всички фази на затъмнението през първата половина на деня при височина над хоризонта позволяваща удобното им проследяване. Максималната фаза ще бъде около 0,5.

Във Варна затъмнението ще започне в 10:51 часа и ще достигне максималната си фаза в 11: 57 часа. Краят на затъмнението в морската столица ще настъпи в 13 часа и 4 минути. 

Освен слънчевото затъмнение, тази година на територията на България ще наблюдаваме и пълно лунно затъмнение. Това ще се случи през септември, а астрономите го определят като едно от най-впечатляващите явления, което очакват да се случи на територията на България, освен няколкото метеорни потока.