Кметската надпревара във Варна стартира

Мисия Варна

15-03-2015, 23:28

Снимка:

Варнаутре

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Чавдар Трифонов - официално, другите загряват край линията

Пръв във Варна, а може би и в цялата страна, неуспелият през 2013 г. кандидат за кмет Чавдар Трифонов отново заяви мераците си за поста. Днес той откри предизборен офис и официално стартира кампанията си над 6 месеца преди евентуалната дата на вота.

На частичния вот преди близо 2 години 39-годишният търговец на зърно беше независим кандидат, подкрепен от ДСБ и други десни по-малки партии. Стана трети. След това регистрира сдружение "Възход за Варна", чрез което опита да добие популярност като публична личност, предимно с благотворителни инициативи. В този контекст беше и опитът му да оглави сдружението на клубовете на "Черно море" през октомври миналата година, но загуби от сегашния спортен министър Красен Кралев. Този път Трифонов е заложил на известни международни консултанти да чертаят стратегията на кампанията му. Някои от тях бяха забелязани и днес при откриването на кампанията.

Вносните изборни съветници бяха осигурили на кандидата си пъстра политическа палитра за тържеството. Тук бяха лидерите на доскоро близките до Николай Бареков ВМРО и "Лидер" (партията на Христо Ковачки). Те изчакаха приключването на водосвета навън в компанията на бившия депутат от "Атака" и настоящ координатор на НФСБ за Варна Димитър Карбов. Партиотичната група се включи директно в по-неформалната част на събитието, продължило в съседен ресторант. Изненадващо сред гостите бе и бившият зам.-кмет и временен кмет на Варна от ГЕРБ Димитър Николов. Наминали бяха и други, близки до стария лидер Павел Димитров, гербаджии.

Логично събитието уважи ректорът на Медицинския университет Красимир Иванов, който беше председател на Инициативния комитет, издигнал Трифонов през 2013-а. За бъдеща нова подкрепа на ДСБ загатна присъствието на проф. Димитър Камбуров, който беше довел и близкия си приятел проф. Александър Чирков. Сред публиката се забелязваха и знакови отсъствия: нямаше ги отцепилите се в БНД бивши царисти - нито Стефан Минков, нито адвокатите Ралчеви, които имах свои представители на учредяването на сдружението преди повече от година. Тук обаче бяха някогашните им съпартийци, преминали сега в "България на гражданите", респективно - в Реформаторския блок.

Сградата, в която е предизборният щаб на зърнения бос, беше украсена днес с транспарант с мото "Решения, а не празни приказки". До него, върху празен винил, всеки гражданин можеше да напише своя проблем, който чака решение. Виждаха се предимно призиви за ремонт на пътища, за чиста и зелена Варна, за приоритетни отрасли на целия регион, за ромите.

При откриването кандидатът за кмет обяви, че основен приоритет в кампанията му ще са идеите за постигане на благоприятна бизнес среда в града. За целта той предлага създаване на Агенция по инвестициите.
Все по-явни стават и другите кандидати за кмет на Варна, които ще се впуснат в надпреварата тази есен. Кампания във Фейсбук стартира стигналият до балотаж през 2013-а Христо Бозов. В социлните мрежи и медиите се е активирал и градският лидер на БСП Борислав Гуцанов, който остана 3-ти през 2011-а. Кампанията му обаче засега е повече насочена към шефовете му в столетницата, които той трябва да убеди, че е печалившта им кандидатура за Варна. Срещу този вариант усилено работи другият лагер в БСП - около депутата Красимир Янков, който бил повече склонен да подкрепи независимата кандидатура на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Именно с тази номинация се свързва и днешното отсъствие на БНД - именно Стефан Минков щял да оглави инициативния комитет на Папазов. Основен коз за тази кандидатура пред червените шефове в София е фактът, че с Папазов те биха си спечелили и подкрепата на ДПС във Варна.

Все още на ниво слухове са потенциалните кандидатури на Веселин Марешки и бившия кмет Кирил Йорданов, който уж бил ухажван от АБВ.

Активисти на новата политическа сила "Възраждане" пък усилено набират средства за издигането на лидера си Костадин Костадинов за кмет на града.

Все още без предизборни сигнали е в полето на ГЕРБ. Настоящият кмет Иван Портних изглежда погълнат повече от многобройните инфраструктурни проекти, които е захванал, отколкото от съдбата си на политик в следващите 4 години. Това, безспорно, поражда и много слухове - кой от кой по-несъстоятелни предвид Избирателния закон и настоящия статус на спряганите "кандидати".

Като добавим и още няколко вечни кандидати от маргинални политически сили, безспорно ни предстои шарена и интересна политическа есен.