Телекомите правят банки

Парите

16-03-2015, 07:10

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Телефонът става основно средство за плащане

Нестандартни плащания са новото поле, в което се пренася конкуренцията между банките и платежните организации. Всички по-сериозни трезори у нас предлагат услугата безконтактно плащане и промоции за този вид карти. Новата услуга вече зае 30-процентов дял от пазара и продължава да се разширява.

В последно време обаче темповете намаляват и причината за това е, че издаването на карти изпреварва доста изграждането на прилежащата инфраструктура. Не навсякъде има съответните ПОС устройства, които да приемат плащанията по безконтактен път, казва Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк. Според нея все повече се налага участието и на технологични фирми, и на телекомите, в сектора.

Мобилното банкиране и развитието на каналите за плащания в световен мащаб са новото направление в сектора. Поради тази причина не е изключено телекомите да започнат да правят банки на принципа на новото стъпало на плащанията - only chanal. Това би съвпаднало с очакванията на клиентите, за които използването на телефоните става все по-универсално. В този смисъл те биха искали телефонът да се превърне и в основно средство за плащане. Което пък ще доведе до техническите му усъвършенствания.

В международен план се чака с огромен интерес и какво ще предприемат двата гиганта по линия на Aple-pay Google-pay, които неотдавна заявиха намесата си в сферата на банкирането и плащанията.

В България неотдавна Централна кооперативна банка обяви плащанията по телефона чрез купуването и залепянето на RFID-стикер върху апарата. Той работи на принципа на безконтактните плащания и може да се използва за всички ПОС терминали, които поддържат услугата mobb, съобщават от банката.