Слънчев платноход с големината на хляб изследва Космоса

Новините

19-03-2015, 09:07

Снимка:

bTV

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Изпитателният полет, планиран за началото на месец май, ще продължи няколко седмици

Малък космически кораб може да стигне в дълбокия Космос. Той би могъл да се изведе в орбита с конвенционална ракета, а там вече да се задвижва от слънчевите лъчи, които неговото "платно" ще улавя и превръща в енергия.

Апаратът е разработен от организацията с идеална цел "Планетарно общество".

"Мисията ни е да предоставим възможност на гражданите да участват в разработването на космически технологии", казва Дженифър Вон, главен изпълнителен директор на организацията, която е събрала 4.5 милиона долара за конструирането на апарата, цитиран от bTV.

"Въпреки че слънчевите платноходи не са бързи, веднъж задвижени, те никога не спират", посочва Вон. "Всъщност може да се постигне скоростта, необходима за излизане от Слънчевата система".

Мисията е възможна, благодарение на ново поколение малки, относително евтини космически апарати. Те са с големината на самун хляб и правят космическите изследвания достъпни за университети и компании.

Изпитателният полет, планиран за началото на месец май, ще продължи няколко седмици, но крайната цел е малкият космически платноход да постигне в Космоса това, което платноходните кораби са постигнали на Земята - да направи възможно проучването на далечни и загадъчни светове.