Правителството се отървава от последните си 3 почивни станции

Новините

23-03-2015, 07:30

Снимка:

в-к "24 часа"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

По 4 млн. лв., дадени от бюджета, струва поддръжката на двете представителни резиденции, които са към Министерския съвет - "Бояна" в София и "Евксиноград" край Варна.По 4 млн. лв., дадени от бюджета, струва поддръжката на двете представителни резиденции, които са към Министерския съвет - "Бояна" в София и "Евксиноград" край Варна.

Министерският съвет ще опита да се отърве напълно през този мандат от дадените му за управление почивни бази, научи в. "24 часа". Идеята е и последните му три станции да бъдат продадени или дадени под наем, за да не се харчат пари от бюджета за поддръжката им.

Вече е обявен търг за отдаване под наем на почивната база на Министерския съвет в Приморско близо до плажа на ММЦ. Все още се мисли какво да се направи с базите в Слънчев бряг и Пампорово - да се продават или да се дадат под наем.

Оферти за станцията в Приморско се приемат до края на този месец, а срокът на наема ще е 10 г.Почивната станция ще трябва да продължи да се ползва като хотел,предвиждат подписаните от главния секретар на МС Веселин Даков условия на търга.

Дворецът в Евксиноград ще бъде реставриран и отворен за посетители.

Поне 6000 лв. без ДДС ще е месечният наем на почивната база в Приморско. Тя разполага с две сгради - в едната са хотелската част, ресторант и сладкарница, а другата е административна, като общата им разгърната площ е 3389 кв. м. 6080 кв. м пък е имотът, върху който се намира почивната станция.

Наемателят ще трябва да поеме сам сметките за ток и вода на станцията.

Освен това ще бъде задължен и да плаща данъците на имотакъм община Приморско.

Министерският съвет изисква и инвестиционна програма в размер на 1 000 000 лв., като всяка година в развитието на почивната станция трябва да се влагат поне 100 000 лв., става ясно от тръжната документация.

Станцията в Приморско вече веднъж бе давана под наем през 2007 г.. Тогава наемът бе 14 000 лв. месечно. Наемателят обаче не плащаше редовно сметките за ток и вода на хотела и дълговете се трупаха на Министерския съвет.

За продажба или даване под наем на почивните станции на Министерския съвет настояваше още министърът на държавната администрация при тройната коалиция Николай Василев. Процесът обаче започна истински в първия мандат на ГЕРБ. До приватизация на почивни станции не се стигна.

Резиденция "Бояна" има и фитнес, приходите от който обаче са едва 18 хил. лв. за година.

Сделката за станцията в курорта Св. Константин и Елена бе прекратена, а базата бе прехвърлена на прокуратурата.

Народното събрание взе станцията във Велинград. Тези в Банско и Боровец са дадени под наем, а в Нареченски бани е затворена.

Реално в момента работят само две почивни станции към МС - в Слънчев бряг и база "Орлица" в Пампорово. Дори чиновниците вече ги избягвали, тъй като цените им са равни на тези на нормалните хотели. Резултатът е, че двете станции са пълни по 1-2 месеца в годината. Слънчев бряг например при възможност за над 500 гости е имал само 191 туристи през септември м.г.

Станцията в Пампорово пък е приела само двама през май, а капацитетът ѝ е бил запълнен единствено през февруари.

И двете станции през 2014 г. са били на печалба, показва справка от МС. Тази в Слънчев бряг е спечелила 1 млн. лв., а зимната в Пампорово 192 хил. лв. Сумата обаче е по-малка от капиталовите разходи за поддръжка на базите, които прави Министерският съвет - 2 млн. лв. годишно. В сумата не са включени и разходите за данъци и такси.По 4 млн. лв., дадени от бюджета, струва поддръжката на двете представителни резиденции, които са към Министерския съвет - "Бояна" в София и "Евксиноград" край Варна. Това показва справка от администрацията на МС, изготвена за “24 часа” по Закона за достъп до обществена информация.

Разходите за двете резиденции през миналата година са били 2,5 млн. лв. за "Бояна" и 2,7 млн. лв. за "Евксиноград". В същото време приходите на резиденцията в София са били едва 547 хил. лв., а тези на двореца до Варна 1,1 млн. лв.

И двете бази могат да бъдат ползвани свободно и от граждани от няколко години, но въпреки това приходите им от хотелски услуги не успяват да покрият дори изхарчения ток.

През 2014 г. сметките за електроенергия на резиденция "Бояна" са били почти 483 хил. лв., докато приходите от хотелски услуги са едва 369 хил. лв. Сметката за вода е 96 хил. лв. Само заплатите на персонала на резиденцията са 1,3 млн. лв. Единствената дейност на "Бояна", която е с малка печалба, е продажбата на храни и напитки. Приходите от химическото чистене, което се ползва от депутати и министри, са едва 2961 лв.

Резиденцията в София дори опита да привлича чужди туристи в хотелската си база, като се регистрира в сайтове за интернет резервации. Коментарите за нея на опитали чужденци обаче бяха, че в резиденцията е пусто и студено, както в. "24 часа" вече писа.

Резиденцията има и допълнителни дейности - примерно в нея могат да се организират сватби и конференции. Само през 2014 г. сватбите са били 13, съобщиха от МС, като цената им е по 5000 лв.

"Бояна" се нуждае и от стабилен ремонт за 2 млн. лв. Вероятно обаче в следващите 2 години ще бъдат инвестирани много повече пари, тъй като правителството смята да я използва за настаняване на делегации по време на българското председателство на ЕС през 2018 г. През 2014 г. обаче за ремонти, и то текущи, са дадени само 17 хил. лв., а за още 14 хил. лв. е закупено ново оборудване.

Около 30% от приходите на резиденция "Евксиноград" пък идват от продажба на вина и ракии от избата към нея. През 2014 г.приходите от продажба на алкохол са 346 хил. лв.,а от хотелски нощувки - 541 хил. лв.Само за сметки за ток и вода обаче "Евксиноград" е дал над 510 хил. лв. Заплатите на персонала са още 1,3 млн. лв.

Над 776 хил. лв. пък е отпуснал през 2014 г. МС за ремонти и купуване на ново оборудване в "Евксиноград". Голяма част от тези пари са по европроект за реставрация на двореца и парка. Целта е те да се превърнат в музей, който да привлича допълнителни приходи за комплекса.

35 лв. на нощ е най-ниската цена, която предлага станцията на Министерския съвет в Слънчев бряг. Тя е за двойна стая и важи само за май, юни и септември.

Най-скъпата цена в тази база пък е 110 лв. през пиковите юли и август и е за апартамент с 4 легла. Престоят е поне 7 дни, а резервации трябва да бъдат направени през МС поне 30 дни преди началото на почивката. В станциите на МС все още работят със смени и карти, така че почивката трябва да се съобрази като дати с предварителното разписание на станцията.

30 лв. е най-ниската цена за нощувка в Пампорово. И двете бази са обявили, че правят специални отстъпки между 10 и 30% при организиране на семинари и конференции.

Доста по-скъпа е нощувката в "Евксиноград". Най-ниската е 60 лв., а за цяла вила - 600 лв. на нощ.