Чакаме безплатен достъп на коли до болниците

Мисия Варна

23-03-2015, 13:12

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Платеното паркиране става бизнес

До месец от здравните заведения трябва да кажат как ще решат проблема

Паркингите на варненските болници да са безплатни за пациентите в първия един час от престоя. Това иска в писмо до комисията по Обществен ред и сигурност председателката на здравната комисия доц. Лидия Петкова.

Решението е взето още през май на заседание на комисията. Тогава съветниците решиха да изпратят писмо до кмета Иван Портних и да изискат от администрацията предложение за промяна в организацията на движението край болничните сгради.

"Основно проблемът стои пред двете многопрофилни болници "Св. Анна" и "Св. Марина", където посетителите сега плащат по 1 лев вход на бариерите. Има европейски директиви, които трябва да се спазват и от нашите болници. Никъде по света достъпа на пациентите не се ограничава с такси. Трябва да се измисли начинът, по който ще се отчита времето", коментира по време на заседанието на комисията по "Обществен ред и сигурност" днес Ивайло Бояджиев. Той допълни, че подобна система на отчитане на времето е въведена вече в курорта Албена и има от къде да се вземе положителният модел.

"Знаете, че болните, които се лекуват в големите болници често се налага да бъдат посещавани по няколко пъти на ден, за да им се доставят разни неща. Това означава, че веки път близките трябва да плащат за влизането си с автомобил. Да не говорим, че се възпрепятства достъпа до спешните центрове, до центъра по хемодиализа, а това е недопустимо", коментира Петър Липчев. Той припомни на колегите си, че община Варна е отпуснала доста прилежащи терени на здравните заведения, където те развиват търговска дейност и тя компенсира евентуалните загуби за търговските дружества, които биха търпели от въвеждането на едночасовият безплатен достъп за автомобили.

Паркингът на УМБАЛ "Св. Марина" е държавен, стопанисва се от МОН, а този на МБАЛ "Св. Анна" е общински , отдаден на концесия за десет години.

Съветниците решиха да дадат срок от един месец на всички здравни заведения в града, където е възпрепятстван достъпа на болните с автомобил до входа на болницата, да се предостави вариант за справяне с проблема.