Нарисувай Варна на велосипед

Мисия Варна

23-03-2015, 10:00

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Над 16 км велоалеи изгражда Общината - вижте защо!

Нови велосипедни алеи с дължина 16,344 км и 50 съоръжения за безплатно паркиране на велосипеди ще изгради Община Варна в рамките на проекта за Интегриран градски транспорт.
Три са основните трасета с обща дължина 14,5 км: от кв. "Владислав Варненчик" по бул. "Сливница" до сега съществуващата велоалея северозападно от сградата на Община Варна; от кръстовището на бул. "Владислав Варненчик" с бул. "Република" до Катедралния храм "Св. Успение Богородично"; от сградата на Община Варна до Техническия университет и МБАЛ "Св. Марина". Отклонение от 1,622 км ще стига и до гимназиите на сп. "Почивка". Допълнително трасе по ул. "Георги Бенковски" с дължина 260 м ще свърже двете велоалеи по булевардите "Сливница" и "Владислав Варненчик".
Така общата дължина на мрежата от велосипедни алеи във Варна ще достигне около 17 км.
Защо е важна тази инвестиция?
Защото карайки велосипед, можеш да запазиш планетата - 20 велосипеда могат да бъдат паркирани на мястото на 1 автомобил. При произвоството на един велосипед се използват 5% от материалите и енергията, нужни за един автомобил. И, естествено - велосипедът не замърсява околната среда.
Защото на колело ти можеш да стигнеш навсякъде по-бързо. С кола средната скорост в голям град е 11 км/ч заради чакането в задръствания. Скоростта, с която се движи велосипедистът, е средно 20-25 км/ч.
Защото редовното каране на колело осигурява по-добра циркулация в организма и повече кислород и хранителни вещества стигат до кожата. Така ти изглеждаш по-млад.
Защото въртенето на педалите те прави по-умен: изследователи от Университета в Илинойс са доказали, че 5-процентното подобряване на кардио-респираторното състояние в следствие на колоезденето води до 15% по-добри резултати на тестовете за интелигентност.
Защото колоездачите дори не познават личните си лекари - умерените физически упражнения правят имунните клетки по-активни и те са готови да се борят с инфекциите.
Защото да караш колело е по-безопасно отколкото да си в кола - доказват го статистиките.
Защото, колкото и да не ти се вярва, велосипедистите поглъщат много по-малко вредни газове от автомобилите, отколкото пътниците и водачите в други транспортни средства. Возещите се в такси "получават" над 100 000 ултрадисперсни частици на куб. метър, тези в автобуса - малко под 100 000. Велосипедистът в същото време вдишва "едва" 8000 ултрадисперсни частици на куб. метър, тъй като се движи в края на платното, а не непосредствено на линията на изхвърлянето на вредните газове.
Как би изглеждала Варна на две колела? Кои са любимите ти места за каране на велосипед? Докъде можеш да стигнеш с колело? Нека детето ти нарисува себе си, своето семейство, приятелите си! Нека създаде с молив или четка най-веселите велосипедни картини! Изпрати ни ги и то може да получи големи награди - велосипеди и екипировка за колоездене! Конкурсът за детска рисунка е в две категории - за учениците от 1 до 4 и от 5 до 7 клас. Всеки желаещ може да изпрати рисунка на адрес Варна, Централна поща, п.к. ХХХ. Срокът е до 24.05. 2015 г. Специално жури ще обяви 3-ма победителите във всяка от 2-те категориите. Най-добрите рисунки ще бъдат включени в изложба.