Русия забрани на държавните си служители да почиват в България

Новините

24-03-2015, 07:10

Снимка:

Снимка: Tруд

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Жриците на любовта обаче няма да сменят градските си постове по бул. "Владислав Варненчик" във Варна

Русия забрани на държавните си служители да почиват в България. Над 5 милиона служители от силовите структури на Москва нямат право да почиват по нашите курорти. Данните представи в Бургас депутатът от "БСП - лява България" Петър Кънев. Той уточни, че забраната се отнася за служителите в силовите структури- армия и службите за сигурност.

Отделно властите в Москва забраняват дотираните от държавата почивки на деца, пенсионери и ветерани в България. "Мерките се отнасят за всички държави, наложили санкции на Русия. България обаче ще го отнесе най-яко", коментира Кънев.

Луксозната база на московското правителство - Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" все пак ще посрещне руски деца и това лято, но за ваканциите вече ще плащат родителите. Заради инфлацията бюджетните средства за социални разходи са редуцирани сериозно. Затова дотираните почивки в чужбина са спрени, само малки групи ще летуват в Крим и Сочи, обясниха от СОК "Камчия".От 2007 г. насам Москва пращаше там целогодишно на безплатни ваканции хиляди ветерани и социалнослаби майки с деца, а през лятото идваха ученици. Руснаците вложиха 120 млн. евро в разширяването на комплекса, който от две години разполага с 2000 легла. Миналата есен в комплекса бе открито и първото частно СОУ "Юрий Гагарин", което ще издава дипломи по българските и руските стандарти.Огромният капацитет на базата това лято няма да бъде уплътнен, затова ще се приемат лагерници и от други градове в Русия, уточниха от СОК "Камчия". Първите детски групи се очакват през юни. За юли са записани 300 деца, които ще учат английски, докато са на море.
Очакван спад
Курортният комплекс "Албена" също е силно засегнат от пренасочването на руските туристи към курорти в рамките на Русия. От години в крилата на сезона - късна пролет и ранна есен за дълги балнеоваканции в "Албена" идваха служители на "Газпром". Тази година програмата на компанията е прекратена, и загубата за българския курортен комплекс е 1 млн. евро, обясни търговският директор на "Албена" АД Маргита Тодорова.По думите на депутата от БСП Петър Кънев огромният отлив на руски граждани у нас не е заради срива на рублата, а заради позицията на България по отношение на санкциите на ЕС срещу Русия. Според Кънев, годишно у нас идват около 600 000 руски туристи.Именно заради очаквания над 50-процентен срив в техния брой т.г. от туристическия бранш настояват България да търси компенсации от Брюксел.
Компенсираме с гости от други държави
Спадът от Русия и Украйна, който очаква туристическият бранш, трябва да се компенсира, каза вчера министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с хотелиери във Велинград. Облекчени са визовите процедури за Украйна, Русия, Беларус и Турция.Рекламираме се във всички компенсиращи туристически пазари. Над 20 хил. пъти ще бъдат излъчени рекламни клипове по четири паневропейски телевизии. Има специална кампания в страните от Европа, Азия, а също и в Русия.Междинните данни показват, че заявките за почивки от Германия са с 5% повече, от Литва и Латвия - с 40%, със 7% от Полша, с 4-5 % от Франция и 10-15% от Австрия. Освен това очакваме повече заявки и от съседните Румъния, Сърбия и Македония. Съвместни патрули с Румъния, Гърция, Чехия ще осигуряват сигурността на туристите у нас, каза още министър Ангелкова.
Първите сутеньори дойдоха на оглед в Слънчев бряг
Първите сводници пристигнаха в Слънчев бряг, съобщиха от полицията. Във вътрешността на страната работата е намаляла, а сутеньорите следят новините, че се чака отлив на туристи. Затова идват да наемат възможно най-евтините квартири и да си "заплюят" най-оборотните места, твърдят криминалистите, които следят този контингент.В момента в Слънчев бряг тече окомплектоване на персонала. Хотелиерите и ресторантьорите търсят миналогодишните си работници, добре дошли са и нови готвачи, бармани и сервитьори. "Набираме хора месец по-рано от обичайното, защото искаме всичко да е перфектно. Страх ни е от слаб сезон. Дано опасенията ни не се оправдаят", коментира собственик на хотел. Някои бизнесмени затварят скъпарски барове и на тяхно място правят магазини за хранителни стоки. Целта е да се угоди и на по-бедните туристи и на семействата.Наближаващите великденски празници отприщиха първата вълна от назначения и в хотелите и ресторантите във Варна. Там чакат над 9000 румънци и 1500 българи. В бюрото по труда се предлагат 260 работни места, като половината са за готвачи, а останалите за сервитьори, бармани, камериерки и администратори. Има и две предложения за хостеси. Изискванията са - представителен външен вид и владеене на немски, руски и английски език. Най-често се уреждат студентки, защото висшистите не харесват заплатите от 650-700 лв. и бягат в Кипър, Испания или Гърция, където вземат двойно повече.

Жриците на любовта обаче няма да сменят градските си постове по бул. "Владислав Варненчик" във Варна, защото подранилите туристи са пенсионери или семейства с деца, които не търсят услугите им.На сезона се надяват и плетачките на дантели. Те усилено попълват колекциите си за първите 400 туристи по море, които ще акостират на Морската гара с лайнера "Хамбург" на 26 март. Разходката им из Варна обаче ще бъде затруднена от разкопания център, жалват се търговци от централния бул. "Княз Борис І". Заради мащабния ремонт оборотите им клонят към нулата.Руското ембарго ощети с 12 млн. лв. БГ храните
Щетите, които нанесе руското ембарго върху българската хранителна индустрия, се оценяват на около 12 млн. лева, съобщи вчера министърът на земеделието и храните Десислава Танева."Колко ще достигнат, зависи от това колко ще продължи ембаргото и доколко ЕС ще успее да намери трети пазари и спре натиска на цените надолу", каза Танева. Агроминистърът даде за пример цената на млякото, която пада за 12-и пореден месец, като за януари тя е с 15% по-ниска в сравнение със същия период на 2014 г.Танева съобщи още, че ще бъде изготвен нов Закон за храните, с който ще се гарантира сигурност на пазара на храни и условия за равнопоставеност на българските производители.