Лъжите в CV-то могат да спънат кариерата

Животът

25-03-2015, 08:33

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Дни на кариерата" отваря работилница за писане на CV-та

Oколо 30-40% от кандидатите за работа разкрасяват CV-то си

Искате да си намерите работа и се изкушавате да понапудрите професионалната си биография с няколко невинни лъжи, за да имате по-голям шанс? Не сте единствени. Световни изследвания показват, че около 30-40% от кандидатите за работа разкрасяват CV-то си, било като добавят въображаема диплома от престижен университет или че владеят перфектно 1-2 чужди езика. Помислете добре, преди да направите подобно нещо, защото както е казал народът, "На лъжата краката са къси". Истината рано или късно ще излезе наяве и може да доведе до непредвидими последствия.

Искате ли да сте калинка?

Може да звучи парадоксално, но най-лошото, което може да се случи, може би е да получите работата. За съжаление в България примерите за това са доста и се срещат на най-високо равнище. Спомнете си само многобройните "калинки", накацали в престижни чиновнически кресла в последните години и отлетели от тях след шумни публични скандали заради фалшивите им дипломи. Или пък видеото, което разобличи плажния английски на евродепутата Николай Бареков, който претендира, че говори свободно езика.

Дори да не ви заплашва риск от толкова шумна излагация, трябва да бъдете внимателни. Ако сте успели да заблудите работодателя и сте получили назначението, без да притежавате необходимите знания и умения, вероятността да се издъните е доста голяма. Това може да причини щети за компанията. Бъдете сигурни, че последствията ще са много по-сериозни от това да станете за смях. Освен това репутацията ви ще бъде накърнена, което ще затрудни намирането на работа в бъдеще.

Западните компании поддържат черни списъци с ненадеждни кандидати за работа. Подобна практика започва да се прилага и у нас. Ще кажете: "Голяма работа, фирми колкото щеш". Лошата новина обаче е, че мениджърите от различни компании често разменят информация. Така че нищо чудно вашата издънка да се разчуе и в други офиси.
Ако сте излъгали в професионалната си биография или мотивационното писмо, един от най-големите рискове е, че можете да бъдете разкрити още по време на подбора. Тогава шансовете да ви наемат ще се изпарят като дим. Нормално. Вие бихте ли се доверили на човек, ако разберете, че се опитва да ви измами?

Специалистите препоръчват да не се прибягва до невярна информация, защото голяма част от нея може лесно да бъде проверена в интернет. Много хора споделят лична информация в социалните мрежи, която в много случаи е достъпна за всеки потребител. Защо смятате, че мениджърите по подбора на кадри са по-малко хитри и няма да се опитат да ви засекат?

Бизнесът търси умения, а не диплома

Затова дори да ви липсва необходимото образование, не се изкушавайте да лъжете. Може да се окаже, че притежавате необходимия опит дори да нямате диплома. А в последните години все повече работодатели твърдят, че не тапията, а уменията на кандидатите осигурява работното място.

Сред най-честите лъжи е украсяването на важността на предишната позиция. Сигурно смятате, че така ще изглеждате по-авторитетно в очите на бъдещия работодател. Вероятно е така. Друго си е да посочите, че сте били мениджър и сте отговаряли за управленските процеси. Не забравяйте обаче, че и тази информация лесно може да се провери с едно обаждане до бившия работодател.

Поради същата причина избягвайте да давате и фалшиви препоръки. В изобретателността си някои хора стигат дотам, че вместо телефона на бившия си шеф дават номера на свой познат, който е инструктиран какво да каже. Възможно е това да мине, но помислете добре предварително струва ли си риска и какво може да загубите, ако ви разкрият.