"Градски транспорт" поиска да тегли 5 млн. кредит, не му позволиха

Мисия Варна

25-03-2015, 17:32

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Грипът намалил приходите на дружеството

Общинският превозвач "Градски транспорт" поиска позволение от своя собственик - местния парламент на Варна да изтегли кредит от 5 млн. лв., заради тежко финансово състояние. На днешното заседание на комисията по транспорт, Злати Златев от Управителния съвет на дружествотото внесе предложението с искане за кредита. От фирмата обясниха, че това се налагало заради натрупани изискуеми плащания към НАП и стар доставчик на горива, за задълженията към когото е сключена цесия. 

И с НАП, и с доставчика "Градски транспорт" направили договорки да покриват разсрочено старите задължения. Сега обаче закъснявали и с вноските, на които се трупали лихви, по-високи от тези, които би предложила банка. От фирмата поискаха да направят процедура по ЗОП за избор на банка, като за банкова гаранция обясниха, че ще използват бъдещи приходи от общината. От управата на фирмата уточниха, че община Варна дължи на "Градски транспорт" 900 000 лева. 

Борчовете към НАП и фирмата за горива са изчислени общо на около 3,2 млн. лв. Необходимостта от останалата сума до 5 млн. лв. обаче управата на дружеството не успя да аргументира. Това накара съветниците да поискат подробна разбивка за задълженията на "Градски транспорт". Те попитаха и какви са причините дружеството да не успява да покрие задълженията си, след като в началото на тази година обявиха, че загубата, която отчитат е само счетоводна, но реално могат да се похвалят с 200 000 лв. печалба. 

"Приходите ни рязко намаляха през януари и февруари, знаете имаше грип", посочи Златев, което обаче не успя да убеди съветниците и предложението за банковия заем не събра необходимите гласове "за".

Градските парламентаристи изслушаха и препоръка от работна група, според която, за да се подобри финансовото състояние на "Градски транспорт" спешно трябва да разшири дейността си, като започне да обслужва поне 6 нови линии. Те ще бъдат взети от частния превозвач "Транстриумф", но все още нямало конкретика, за кои точно маршрути става дума. По думите на председателят на комисията Жельо Алексиев, препоръката на работната група е това да се случи веднага, но в същото време новата транспортна схема се бавела.