Обсерваторията обяви конкурс за космически яйца

Планети, кораби и извънземни са само част от темите

Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" във Варна, организира конкурс за рисуване на великденски яйца, посветен на годишнината от полета на Юрий Гагарин в космоса и деня на космонавтиката.

Конкурсът ще се проведе на 9 април в обсерваторията от 10:30 часа. Заявки за участие се приемат до 7 април. В началото на конкурса от 10:00 на участниците ще бъде показана специална демонстрация в звездната зала на планетариума, посветена на космонавтиката. След това ще им се предостави място за работа и ще им бъдат дадени инструкции.

В конкурса могат да участват ученици от 2 до 7 клас.

Върху яйцата може да се рисува с всякакви материали по избор на участниците, както и да се прилепват и закрепват допълнителни детайли от хартия, станиол и други материали.

За участие в конкурса всеки ученик трябва да си осигури и донесе до три твърдо сварени здрави яйца, боички, флумастери или други средства за рисуване.

По желание малките творци може да се оборудват с хартия и други материали за допълнителни детайли, ножици и лепило за тяхното изработване и закрепване.

Всеки ученик има право да участва общо с до три яйца в следните тематични направления: яйца - космически обекти като планети, спътници на планети, комети, звезди, яйца с рисунки на съзвездия, мъглявини, галактики, яйца - космически апарати, космически кораби, ракети, сонди, изкуствени спътници, станции и яйца - извънземни същества.

Всеки ученик може да участва само с едно яйце в дадено направление, т.е. ако представя две или три яйца, всяко от тях трябва да е разработено в различно тематично направление.

Награждаването ще се състои на 9 април от 14:00ч. в зала "Сутерен" на Обсерваторията. Космическите яйца ще бъдат подредени в изложба, която ще може да се разглежда във фоайето на обсерваторията до 15 април.