Доброволци ще имат бонус при кандидатстване в университет

Общество

28-03-2015, 07:37

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще трябват промени в Закона за висшите училища

Кандидат-студентите, които са полагали доброволчески труд, да получават бонус точки при балообразуването в отделните университети, пише в. "Сега". Тази идея беше обсъдена вчера от представители на неправителствените организации и управляващите по време на финалната дискусия по законопроекта за доброволчеството, която се проведе в Софийския университет. За да се случи това обаче, ще са нужни промени и в Закона за висшето училище и предстоят още дискусии.

Друга идея, залегнала в нормативния акт, е доброволците да получават данъчни облекчения или икономически стимули. За да се реализира и това, също ще са нужни промени в други нормативни актове. "В Кодекса на труда е записано, че всеки труд е възмезден. Доброволчеството е труд, но е безвъзмезден. Проектозаконът може да заработи добре, но трябват промени и в други закони", обясни депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов.

Проектът предвижда още всеки чужденец да получава удостоверение за продължително пребиваване у нас срещу повече от 30 дни доброволчество в рамките на една година.