ВиК счупи делвата от IV век в центъра

Служителите на ВиК влезли на своя глава в археологическия обект

Машина на ВиК е пукнала делвата от IV век, която археолози намериха, непосредствено преди разкриването на крепостната стена на античния Одесос, научи Varnautre.bg. След поредната авария днес багер на водоразпределителното дружество е влязъл в археологическия обект и е започнал да копае напречно, вследствие на което е делвата е счупена. Все още не е ясно какви други поражения са нанесли служителите на ВиК. В разкопките бе открит и некропол, по-древен от крепостната стена, но състоянието на човешките останки, след газенето на ВиК, не е ясно.

"Поне не са успели да ударят стената", коментира пред Varnautre.bg д-р Валери Йотов от Регионалния исторически музей във Варна. По думите му в музея имат опит и ще успеят да залепят делвата. По-рано днес Валери Йотов обясни, че само вода и лоши метеорологични условия нямам как да компрометират разкопките, но по-късно уточни, че намесата на ВиК е успяла да го направи. 

Той уточни, че служителите и машините на водното дружестов са влезли без да предупредят археолозите и без да се събразят с тяхната работа. Припомняме, че разкопките станаха официален археологически обект със заповед на Министерството на културата на 12 март. Според нея в последвалите 22 дни се налага забрана за извършване на строително-ремонтни дейности по бул. "Княз Борис I" - в участъка от т. нар. Дупка до хотел "Черно море".

Вижте повече за аварията, делвата, некропола и крепостната стена

Античният Одесос пак потъна като Атлантида

Още три скелета под Главната

Започнаха археологическите разкопки в центъра на Варна

Археолози намериха скелет в разкопките в центъра на Варна

Делва от VI век "излезе" на Главната