В АГ болница не са правени животоспасяващи ваксини

Животът

29-03-2015, 10:20

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варненска родилка се нуждае спешно от кръв

Управителят на болницата заяви, че има жени, които категорично отказват манипулацията

На 38% от родилките в АГ-болницата във Варна не са поставяни животоспасяващи ваксини. Това свое твърдение изрази в писмо до Varnautre.bg д-р Георги Козовски. 

"На родилките с Rh(-) кръвен фактор, които са родили бебета с Rh(+) кръвен фактор се полага задължително и безплатно според клиничната пътека, апликация на анти-Д глобулин. Ако това не се извърши в срок от 72 часа след раждането, са възможни тежки усложнения при следваща бременност с плод с Rh(+) кръвен фактор, достигащи до загиване на плода. Според официален документ от ИА "Медицински одит" става ясно, че 38% от показаните за приложение на медикамента пациенти в АГ болницата се отказват от безплатна ваксина, след като им е било разяснено, че това би могло да доведе до сериозни проблеми при последваща бременност с Rh(+) плод, а в някои случаи и до вътреутробна смърт на плода", пише д-р Козовски

В тази връзка логично възниква въпросът коя майка би отказала безплатно лечение ако знае, че това крие сериозни рискове за следващото й дете? Козовски пита още проверени ли са обстоятелствата около тези откази и дали има друго родилно отделение в България с подобен процент?

"За пояснение на ситуацията ще отбележа, че стойността на клиничните пътеки, изискващи приложението на въпросния медикамент е около 700 лв. и изплащането и не зависи от това приложен ли е или не. Цената на самия медикамент е около 180 лв.", допълва Георги Козовски.

Управителят на АГ болница д-р Радослав Минков потвърди пред Varnautre.bg, че действително има жени, отказали ваксините по редица съображения, но в това няма нищо престъпно или нередно. Някои от пациантките им не смятали да раждат повече, други не искали да се тъпчат с алергени.

"Има дори родилки, които отказват да им се поставят болкоуспокояващи", допълни шефът на АГ. "За тази ваксина д-р Георги Козовски е писал многократно. И последният одит от министерството беше през декември. Проблемът идва оттам, че преди години имаше разпореждане на Здравната каса да правим ваксината, но касата не можеше да покрие цялата манипулация. Тогава от НЗОК ни наложиха глоби. След това се промениха разпоредбите, но от касата не ни се извиниха. И сега слагаме ваксината, изрядни сме, но не можем да забраним на пациентките ни да отказват. Освен това пътеката за раждане и секцио не е 700 лв., както пише д-р Козовски, а 580 лв. В този смисъл умишлено се манипулира общественото мнение. Гарантирам, че нямаме проблеми и всичко в здравното заведение е наред", каза Радослав Минков.

Всеки, който има някакви въпроси и съмнения може да се консултира с управителя на АГ болница на тел. 0879 59 99 00.