Агресия в 80% от училищата

Животът

31-03-2015, 07:06

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нарастват побоите в малките градове, все по-често са сред момичета

Над 80% от училищата в България са регистрирали случаи на насилие в последната година, съобщиха вчера от МОН. Расте броят на агресивните прояви в малките селища, увеличават се и побоите и скандалите между момичета. Най-много регистрирани подобни прояви има в София, защото в столицата има и най-много училища. Най-малко са в област Смолян.

Вчера просветният министър Тодор Танев лансира кампания за борба с насилието, но по-голямата част от конкретните мерки ще се обсъждат тепърва. Все пак той посочи, че ще настоява пред МВР за ударни акции за дрога, при които се блокират и претърсват цели училища и квартали, за да се респектират дилърите. Той поясни, че идеята му е за нещо подобно на кампанията "Нулева толерантност", провеждана в Ню Йорк по времето на кмета Рудолф Джулиани. Танев посочи, че в училище с наркотици се търгува не само след часовете, но и в голямото междучасие, като растяло разпространението на синтетична дрога. Танев посочи, че шансът идеята му да се приеме от МВР не е голям. Той обаче ще има разговори с министър Румяна Бъчварова и с министъра на правосъдието Христо Иванов за мерките срещу насилието, както и за инкриминирането на посегателствата срещу учители, за което Танев говори от известно време насам. "Синдикатът на българските учители разпространи статистика, че 45% от учителите са били жертви на посегателства. Не мога да кажа дали е така, цифрата ми се струва завишена", заяви Танев.

Вчера обаче МОН също оповести прясна статистика, според която тази година имаме 4117 случая на агресия между ученици, 310 на агресия от ученици или родители над учители и 92 - на посегателства от учители или родители над деца. Цифрите са сериозно нараснали спрямо миналата година, но една от причините за това е, че за първи път МОН води по-сериозен отчет за подобни прояви и изисква от инспекторатите по образованието регистрирането им. Най-много са зачестили случаите на вербална агресия - от 286, регистрирани миналата година, за тази те са 1603, а учебната година още не е приключила. Ръстът е 460%, посочи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. При физическата агресия ръстът е 174% - от 606 побоя на 1662. Вандалските прояви са скочили от 63 на 256. Случаите на психологически тормоз са нараснали от 131 на 497, а на виртуален - от 22 на 51. Според експертите те може би са повече, но подобни ситуации се засичат най-трудно и за тях се докладва най-малко. Има ръст и на суицидните прояви - от 20 на 48.

Правело впечатление също, че в анкетите децата посочват, че се жалват от агресия по-често на учителите, отколкото на родителите. Като част от превенцията министерството замисля да заложи на по-чести появи на полицаи в училище, но не за да охраняват, а за да говорят на децата и да повишават доверието в себе си. В кампанията просветният министър Тодор Танев смята да привлече и футболни звезди, както и актьори от сериали, които децата познават, за да говорят на учениците против насилието. Ще бъде направен и електронен регистър, в който ще се събират данни за подобни случаи.

Просветното министерство пуска и Фейсбук страница, на която ще публикува добрите практики в страната, както и новостите в образованието. Родители и учители също са добре дошли там да подават сигнали или да номинират учители и училища, в които се работи добре.