Отпушиха кръвоносни съдове с диамантен прах

Животът

31-03-2015, 07:29

Снимка:

в. Монитор

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ротаблация се нарича иновативният метод

Лекари от Александровска болница отпушиха затлачени с калций и плаки кръвоносни съдове без операция и разширяващи балони, като използваха диамантен прах. По този начин те предотвратиха инфаркт и спасиха живота на 76-годишна жена, съобщиха вчера от лечебното заведение. Ротаблацията, както се нарича иновативният метод, се прави за пръв път в болницата от инвазивни кардиолози. Той е приложен на пациентка с тежка исхемична болест на сърцето. Чрез него се прочистват увреждания на съдовете, където са отложени голямо количество калций и различни плаки.

"Жената постъпи при нас в много тежко състояние, с два запушени клона на лявата коронарна артерия", разказа за "Монитор" шефът на клиниката по кардиология доц. Добрин Василев. Преди месец на единия клон е бил сложен стенд, а другият е наподобявал отливка от събрания калций и плаките, като почти бил запушил артерията. Единственият начин, по който жената е можело да бъде спасена, е прилагането на метода ротаблация. За разлика от останалите страни в Европейския съюз, където той вече се практикува доста често, у нас е малко познат, най-вече от учебниците.

За отпушването на кръвоносните съдове кардиохирурзите вкарали в стеснението водач, подобен на миниатюрна метална жичка. В единия й край има оформено малко топче, с което именно се прави ротаблацията. Предната му повърхност е покрита с диамантени частици. То е свързано със система за високо налягане, която подава въртене от 140 000 - 180 000 оборота в минута. При този процес се получава нещо като свредел, който преминава през плаките и буквално ги стопява като същевременно унищожава и калция, поясни новата технология доц. Добрин Василев.

Независимо че ротаблацията е животоспасяваща и щадяща пациента, у нас тя не се прилага по финансови причини. Манипулацията не се поема от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Цената й е 2500 лв. и малцина могат да си я позволят, тъй като от запушени кръвоносни съдове страдат предимно хора в пенсионна възраст, коментира доц. Василев и поясни, че извършената животоспасяваща интервенция на 76-годишната жена е направена за сметка на лечебното заведение. По думите му тази процедура спестява разходи, тъй като за пациентите със затлачени и стеснени кръвоносни съдове се налага поставянето на много стендове, които невинаги дават резултат и въпреки тях се стига до инфаркт и дори до смърт.

За да бъде поета от НЗОК животоспасяващата интервенция, е необходимо специалистите от Александровска болница да направят заявка през есента, преди подготвянето на бюджета. Същевременно обаче те трябва да си извадят и лиценз за тази дейност от Министерството на здравеопазването, поясниха от финансовата осигурителна институция.