Домът във Виница обгрижва 65 деца с увреждания

17 малчугани са намерили родители през миналата година

65 деца със сериозни здравословни проблеми, увреждания и малформации се отглеждат в Комплексния център за детско здраве, както отскоро се нарича някогашният "Дом майка и дете" във Виница.

От две години там не се настаняват здрави деца и заведението е оборудвано и специализирано за работа с ощетените от съдбата малчугани.

От известно време се предлага и нова услуга в помощ на семействата, които имат дете с проблем. През 2014 г. специалистите на центъра са рехабилитирали 160 деца от цялата страна. Те са настанени заедно с придружаващ родител за по две седмици, след кратка почивка от месец се връщат отново за процедури в центъра.

"Благодарение на нашите услуги тези семейства вече не са сами, те имат подкрепа, а това е превантивна мярка децата с увреждания да не бъдат изоставяни. Все още общината или здравното министерство гледат на нас като на институция, а това се превърна в мръсна дума. Всъщност това, което ние правим е безценно и само родителите, които имат болно дете могат да оценят тази помощ и подкрепа, която оказваме", коментира пред Varnautre .bg управителката на дома д-р Стефка Джанкова.

Тя сподели, че заведението разполага с отлично оборудвана физеотерапия, мануална терапия, хидрозала и механозала, с апаратура за раздвижване и стимулиране на деца с детска церебрална парализа, мускулна дистрофия и проблеми на централната нервна система. В дома работят отлични специалисти.

Освен това в центъра за детско здраве има две групи, където се обучават и наблюдават деца с по-леки заболявания като астма, алергия, епилепсия или такива на специален хранителен режим.

"Родителите на тези деца са по-спокойни, когато знаят, че рожбите им са под медицинско наблюдение, а не в обикновена детска градина. Интересът към тази услуга е огромен, но за съжаление нямаме възможност за по-голям прием", коментира още д-р Джанкова.

Тя сподели, че през миналата година са били осиновени 17 здрави деца, които са били все още при тях със статут на заварено положение. 14 от тях са отишли в български семейства, а 3 са осиновени от чужденци.