Избрани Новини
Информацията за произхода на месото върху етикета е задължителна от днес
01-04-2015, 10:18
Снимка:© Pixabay
Автор:Bulgariautre
Още по Темата:Изискването не важи за храните в заведенията
Данните за произхода на месото стават задължителни на етикета на хранителните продукти, според регламента на ЕС за етикетиране на прясно, охладено или замразено месо от свине, овце, кози и домашни птици, който влиза в сила от днес.
Досега това изискване беше задължително само за говеждото и свинското месо. Регламентът важи за разфасовано и опаковано месо - прясно, замразено или охладено, но не и за вече обработено в заведенията за хранене.
В етикета трябва да пише и съдържанието на мазнините, водата, кога е замразено и други.
През февруари Европейският парламент поиска в менютата на ресторантите и на етикетите на сготвените ястия да пише произхода на месото в манджата, по повод скандала с конското месо, вложено вместо телешко в лазаня, наденици, кюфтета и др. храни, който се разрази преди две години.