Казусът за колите в Морската за първи път влезе в съда

Мисия Варна

01-04-2015, 17:31

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Решение по първото дело "по същество" се чака до края на седмицата

До края на тази седмица се чака първото съдебно решение "по същество" по казуса за колите в Морската градина, научи varnautre.bg. Иначе казано за първи път в цялата история на проблема съдът трябва да се произнесе могат ли да влизат коли по алеите, а не просто дали заповедта на кмета е написана според всички административни изисквания.

Малко предистория. Всички заповеди за забрана на движението на колите в Морската градина допреди 2013 г. падаха в съда заради административни несъответствия. Последните - от ноември 2013 г. са издадени според всички изисквания за Общ административен акт, спазена е цялата процедура по обществено обсъждане, срок за възражения и т.н. Така жалбите срещу самите заповеди (една за "Салтанат" и втора за входа до Зоологическата градина) останаха без резултат в съда и се стигна до делата, в които магистратите трябва еднозначно да отговорят на въпроса какви са границите на парка и може ли да влизат коли в него.

Междувременно бившият областен управител Иван Великов отмени заповедите на кмета Иван Портних, наложена беше и забрана за предварителното им изпълнение след като общината обжалва това. В резултат на това общината беше принудена да махне забранителни знаци и бариерите на входовете към Морската градина.

На 5 март 2015 г. във Варненския административен съд беше последното заседание по жалбата на собственици на имоти в района на Зоологическата градина. На него беше представена експертиза, която, грубо казано, трябваше да отговори на въпроса кое точно е парк на изток от бул. "Княз Борис I". Съдебните експерти трябваше да изледват в детайли стари и нови планове и да посочат ясно кое е алея и кое улица. Според приетата от всички страни по делото експертиза Историческата част на Морската градина, в това число зоната около Зоологическата градина, е парк и там няма улици, а само алеи. Решението на съда, което се чака в едномесечен срок до 5 април, трябва да каже могат ли да влизат коли по алеята към к-с "Хоризонт" или не. "Каквото и да е решението на съда, то най-вероятно ще бъде обжалвано. Но важен е фактът, че експертизата става неразривна част от него, а в нея ясно е казано, че в историческата част на Морската градина има само алеи", коментира зам.-кметът Пламена Маринова.

Подобно дело - по същество, има и за останалата част от парка - на север от Зоологическата градина, районът на местността "Салтанат", Делфинариума - до Пикадили парк. То обаче засега е без ход заради отменените от Иван Великов заповеди на кмета, които общината обжалва. Въпреки че двете дела за с аналогични обстоятелства по тях, единият съдебен състав решава да даде ход на първото, а другият - да изчака решението по обжалването на заповедите на областния.