Местната власт печели одобрението на над 58% от младежите

Мисия Варна

02-04-2015, 10:30

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Това става ясно от проучване на агенция АФИС за нагласите на младите хора

49% от младите хора в България вярват, че могат да повлияят и променят политиката за младежта в страната. 58% от младежите в 10 общини поставят образованието като основен фактор за успех, но едва 41% от анкетираните декларират, че са ученици или студенти. Това става ясно от проучване на агенция АФИС за нагласите на младите хора, информира Нова телевизия.

Отношението на младите към институциите е по-скоро негатино, като Нарадното събрание събира отрицателен вот от над 64%, правителството над 58%, а политическите партии губят доверието на повече от 72% от тях. За сметка на това местната власт начело с кмета на общината, в която се намират, печели одобрението на над 58% от младежите.

"Това показва, че действията на местно ниво са по-видими и достъпни за младите", коментира Стефан Георгиев, представител на АФИС.Същевременно едва 10% от запитаните са напълно запознати с гражданските си права, като над половината от тях смятат, че младите хора в тяхната община са по-скоро пасивни или изцяло пасивни по отношение на гражданска активност и доброволческа дейност.

Проучването показва, че 92% от младежите биха жертвали живот, здраве и пари в името на семейството и децата. 67% са готови на такава жертва и за любовта, 41% - в името на принципите, вярата и убежденията, 40% биха го направили в името на личния успех и едва 38% в името на родината.

Проучването на АФИС е проведено в периода 06-20 февруари 2015 г. и обхваща представителна извадка на населението на възраст между 16 и 29 годишна възраст в общините Батак, Бургас, Варна, Велико Търново, Казанлък, Карнобат, Кърджали, Правец, Силистра, Харманли, възложено от Националният младежки форум.