Масови проверки в магазините за месо и яйца

Новините

04-04-2015, 10:03

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Съветват ни, когато купуваме, да следим за маркировката - печат, който съдържа кода на производителя

Преди Великден най-купуваното месо е агнешкото. В момента текат и засилени проверки на магазините, които продават такова месо. Един от най-важните признаци за качеството на свинското, телешкото и агнешкото месо е неговата еластичност, обясняват експертите.

"При натискане трябва да се възстанови възможно най-бързо, когато е прясно месото. В случая за миризми – да наблюдава за кръвоизливи, съсиреци. Кръвонасявания, които са по повърхността - това означава, че не е добре обезкървено месото", споделя главният инспектор на БАБХ д-р Несрин Расим пред Нова телевизия.

Синята маркировка обозначава произхода на агнешкото. От нея можем да разберем дали месото е българско и в от коя кланица идва. Обикновено годността му е 10 дни, а най-добрата температура за съхранение е между 0 и 4 градуса.

"Когато се замрази, мускулните клетки се пукат и сока изтича и тогава няма да бъде толкова крехко и вкусно. Затова ви препоръчваме, когато взимате охладено месо, да не се замразява. Само при извънредни случаи, ако се налага. Добре е да се консумира охладено", категоричен е д-р Расим.

Досега повечето проверки на Агенцията по храните показват, че по Великден търговските обекти са в изправност. Освен магазини за месо, инспекторите в момента усилено проверяват и местата, на които се продават яйца. Съветват когато купуваме да следим за маркировката- печат, който съдържа кода на производителя, информира още Нова телевизия.