Няма желаещи да се бракуват на Цветница и Великден във Варна

Животът

05-04-2015, 08:50

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само една сватба на петък, 13-ти

Според християнската традиция венчавките по време на Великденския пост са недопустими

Няма двойки, които са записали навръх Великден и в празничните дни край него ритуал за бракосъчетание, съобщиха от варненската фирма "Обреди".

"Християнският празник вдъхва респект и хората го празнуват сам по себе си", коментираха от фирмата.

Според официална информация от Българската православна църква дните, през които не може да се сключи църковен брак са на първо място 4-те многодневни постове в годината, като най-строги са Великденският пост и Богородичните пости.

Великденските пости тази година обхващат времето от 23 февруари, понеделникът след Сирни Заговезни, до 12 април. Бракове не могат да се сключват още 2 дни след Великден, тоест до 14 април 2015 година.

Богородичните пости всяка година са по едно и също време от 1 август до 14 август.

Петровите пости обхващат времето от неделята девет седмици след Великден, т.е. 8 юни, до Петровден на 29 юни.

Коледни пости включват дните от 15 ноември до 25 декември всяка година.

На предния ден и през Господските и Богородичните празници, повечето от които са на една и съща дата всяка година, също са забранени венчаванията. Тези празници са: Кръстовден - 14 септември, Рождество Христово - 25 декември, Богоявление - 6 януари, Сретение Господе - 2 февруари, Свето Благовещение - 25 март, Цветница - 5 април 2015 година, Възнесение - 31 май 2015 година, Петдесетница - 8 седмици след Великден в неделя, 31 май 2015 г , Преображение - 6 август, Успение Богородично - 15 август, Рождество Богородично - 8 септември и Въведение Богородично - 21 ноември.

Брак не се разрешава и на 29 август, Отсичане главата на Йоан Кръстител, както и в съботни дни, макар именно те да са най-желаните за сватбени тържества. Това е така, тъй като според православната традиция съботният ден е отреден за почит към мъртвите и е прието хората да се помолят за починалите си близки, да отидат на гробище. Свещениците не допускат венчавка, ако датата съвпадне с някоя от четирите големи задушници през годината.

Разбира се, изключения се правят. Винаги може да изникне необходимост бракът да се сключи в някой от т.нар. забранени дни и това става с разрешението на енорийския свещеник, а в някои случай и на по-висш от него духовник.

Добре да знаем какъв е смисълът, който православието влага в забраните.

Постните периоди са време на покаяние, когато човек се отдръпва от света и се вглъбява в себе си, а подобно настроение е трудно да се съвмести със сватбеното веселие. Също така трудно е да се съчетаят големите църковни празници, всеки със свой смисъл и символика, с подготовката и провеждането на сватбеното тържество. Затова не е уместно толкова различни празници да се припокриват и така да не бъдат пълноценно изживени. Иначе църквата не налага строго и безусловно нищо, всичко в крайна сметка е въпрос на човешки избор.