Спират скандалния строеж на "Фичоза"

Мисия Варна

07-04-2015, 23:00

Снимка:

Фейсбук/Фичоза Прибой

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скандален плажен строеж на "Фичоза"

Вили никнат на плаж Фичоза

Инвеститорът Пламен Димитров с фирма "Андромеда" е решил да строи без ПУП и разрешително в горски фонд

Министерството на регионалното развитие спира скандалния строеж на "Фичоза". От утре там ще влезе в сила забрана за строителните дейности, които се оказаха абсолютно незаконни. На терена е извършено строителство без издадено разрешително и без изготвен ПУП. Строи се в горски фонд, като статутът на мястото не е променян, научи Varnautre.bg. За капак в района има забрана за строителство на Геозащита от 1997 г, заради свлачищни процеси. Инвеститор е Пламен Димитров с фирма "Андромеда", научи още Varnautre.bg. 

За строителните дейности, скрити зад камъшена ограда на един от най-китните варненски плажове, се разбра след серия от репортажи на "Господари на ефира". От тях стана видно, че ивица от около 1 декар на самия бряг е заградена, уж заради укрепителни дейности на пътя, а всъщност в нея се изсичат дървета и се подготвят строителни дейности. От излъчените кадри стана ясно още, че имотът по документи е около 4 декара и не влиза в зона "А" на изключителната държавна земя, т. е. е извън 100-метрова зона от брега. Това обаче е само по документи, защото от четирите декара, един е на брега, а останалите са разположени в морето. Налице е сериозно разминаване между скицата на имота и реалните му очертания. 

Пред "господарите" от фирмата-изпълнител "Ем Джи Тур" заявиха, че се извършват укрепителни работи, тъй като пътят пропадал. Самото укрепване на брега обаче е направено от автомобилни гуми, които според местните хора са там от поне 6-7 години. По думите им те спират калните потоци да повлекат ската при пороен дъжд. От РИОСВ обаче настояват гумите да се махнат, защото могат да попаднат в морето и да предизвикат сериозно замърсяване.