Полицията във Варна на крак за Великден

Крими

08-04-2015, 13:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дискретност при напускане на дома за празниците, препоръчват криминалистите

Областна дирекция на МВР – Варна и Районните управления на МВР в областта вече са създали организация за засилено полицейско присъствие в курортните комплекси край Варна и местата, свързани с масово събиране на хора през предстоящите Великденски празници. Под наблюдение ще бъдат заведения за развлечение и хранене, базари, храмове и манастири, места за подслон, както и пътищата с висока интензивност на движението в периодите на пиково натоварване. От местната полиция дават и съвети как да се предпазим от инциденти и да не станем жертва на престъпления. 

Дискретно пазаруване

Празничната суматоха е любимо време за всички. Не бива да се забравя, че това е удобен момент и за крадците, които използват навалицата около пазарите, празничните базари и местата за масово събиране на хора. Те се възползват от празничната приповдигнатост и разсеяност на хората и ловко отнемат портфейли от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Криминалистите препоръчват предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите. При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор в поставената на рафт или на щанда чанта или в джоба на връхните дрехи, закачени в пробната. Оставени в купето на автомобила пакети и чанти с покупки и подаръци неизбежно привличат вниманието на крадците.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е ПИН-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират ПИН-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. При установяване, че от сметката липсват суми, които не са теглени от собственика на картата, следва незабавно да се уведоми обслужващата банка.

Сигурност за жилището

В почивните дни около Великденските празници, от 09 до 13 април 2015 г., мнозина предпочитат да посрещнат празниците с близки и приятели извън дома си. За да няма неприятни изненади при завръщането, е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи. Криминалистите припомнят, че в последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. Когато собствениците отсъстват, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност.

На първо място отново е дискретността - не бива да са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване. При отсъствие за няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо затворени. Скъпата брава не е достатъчна гаранция за сигурност на дома. Добро решение е поставянето на сигнално-охранителна техника или поне на локална аларма.

Ако жилището ще е празно само за една нощ, осветлението може да бъде оставено включено - тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи. При продължително отсъствие е добре доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията. И отново - в никакъв случай да не бъдат оставяни в дома големи суми пари и ценности!

Внимание при продажбите на домашни животни!

Препоръчва се на стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. С наближаването на Великден и Гергьовден се активизира търговията с агнета и ярета. Често пъти крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират.

За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи
-Укрепете, заключете и осветете стопанските си постройки;

За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
-Укрепете, заключете и осветете стопанските си постройки;
-Запомнете марката, цвета и номера на автомобила, с който се придвижва търговеца, особено в случай, че сделката се провали или отложи;
-Не оставяйте непознати лица в имота си сами под нинакъв предлог. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-честите способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.

Ако станете жертва на престъпление се обадете незабавно на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.