Пчеларите останаха без субсидии

Производителите на мед искат по 30 лева на кошер от държавата

Въпреки студеното време 9 производители на мед и пчелни продукти от цялата страна подредиха своята стока на открито по бул. "Сливница" до хотел Черно море.

Повод за това е XV издание на "Фестивал на меда" Пролет 2015, който започна днес и ще продължи до 17-ти април във Варна. Освен да се похвалят с вкусната си здравословна продукция, пчеларите не пропуснаха да споделят и проблемите си.

"Държавата дава пари за магаретата и овцете, но не и за пчелите. За миналата година отпуснатата субсидия за кошер е 3,45 лева, смешна сума. Нужни са поне 30 лева на едно пчелно семейство, за да може производителят да инвестира средства в инвентар и лекарства. Много пчели измират, но няма кой да компенсира загубите ни. Не е ясно дали тази година ще има някакво финансиране за дейността ни. Освен за финансова помощ настояваме и за това субсидията да се отпуска не само на земеделските производители, а на всички регистрирани пчелари", каза Атанас Каракашев, председател на Областния пчеларски съюз и съорганизатор на изложението.

"На форума се допускат само регистрирани като производители пчелари, с представен сертификат за годността на продукцията им. Тук посетителите ще имат възможност да вкусят липов, манов, акациев, билков мед и букет, както и да си закупят редица пчелни продукти като пчелен прашец, пчелно млечице и клеева тинктура. Лесно е да бъде разпознат медът менте, той не кристализира, както истинския мед", коментира другият организатор на фестивала и зам.-председател на общинско дружество "Нектар", Валентин Атанасов.

"От 15 години аз и моето семейство се занимаваме с производство на мед и пчелни продукти. Имаме 150 кошера. Не е лесно, защото често крадци или болести спохождат стоката ни. А помощ нямаме. В нашето село Гроздьово са най-ароматните липи, от които става най-вкусният мед. Всъщност почти от всичко става мед, зависи от това каква ще е годината и дали ще е благосклонна природата", сподели Радостин Николов, един от изложителите. Той разказа, че през активният пролетно-летен сезон в един кошер жужат около 40 000 пчели. През зимата броят им намалява наполовина.

"Тази година има много загуби. Най-често пчелите измират от една болест, наречена незаметоза. Нямаме никаква информация кой и как може да компенсира загубите ни. Добре е, че все повече българи започнаха да консумират мед, но най-големте му почитатели според мен са руснаците", коментира още Радостин.