Учени откриха тайната на семейното щастие

Животът

09-04-2015, 00:00

Автор:

Елза Парини

Всичко от Автора

Още по Темата:

Великотърновски музикант е като орисник за семейно щастие

Феромоните са гарантирали моногамията на двойките в миналото

Учените са установили какво лежи в основата на верността между хората. Оказа се, че съвременният човек, за разлика от своите предшественици, пропуска възможността да улови половите феромони на другите хора. Австралийският антрополог Майкъл Соттард е убеден, че в хода на еволюцията, хората са загубили възможността да възприемат половите феромони. Именно благодарение на тях човек може да се комбинира в моногамна връзка в живота и обществото, пише Daily Mail.

В книгата си "Носът на Адам и появата на човечеството", ученият стига до заключението, че преди 20 милиона години нашите предци са привлечени един към друг сексуално заради миризмата.

В процеса на социализация на човешкия род връзка между обонянието и сексуалното желание е изчезнала. В противен случай, хората не могат да започнат постоянна връзка, разсейвани от други атрактивни обекти.

Според антрополога, при човека, за разлика от другите бозайници, миризмата е свързана с области на мозъка, отговорни за рационалното поведение. Ето защо в хода на еволюцията хората са били първите, които са намерили естествената си миризма за неприятна.

Постепенно те започнали да я премахват с вода и сапун, и да придават изкуствено приятен аромат на тялото си.

"Еволюцията на човечеството е изтрила много инстинктивни реакции към миризмите, които управляват другите бозайници" - обяснява ученият. Според Соттард, в човешкия мозък все още има области, които отговарят на сексуални аромати, само че сега те се възбуждат от парфюмите.