Сметната палата има готовност за проверка на КТБ

Одитният орган ще търси доколко ефективно е изпълнявал задълженията си банковият надзор към БНБ

Имаме готовност, професионални и компетентни одитори, които да извършат одит във връзка със случая “КТБ“. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на Сметната палата Цветан Цветков, предаде репортер на Bulgariautre. “Ако възложат одит на Сметната палата, за да провери доколко ефективно и ефикасно е изпълнявал задълженията си банковият надзор към БНБ, ще извършим този одит“, ангажира се Цветков.
Той поясни, че такава проверка е от категорията на одитите на изпълнението, които протичат в рамките на 3-4 месеца.

“Прочетох в пресата, че група депутати са внесли предложение за такова решение. Има подготвено предложение, но все още няма взето такова решение“, добави той.
Цветан Цветков добави, че специалният орган, който да разследва доколко декларираното от политиците отговаря на реалното им състояние, ще бъде създаден в изпълнение на Стратегията за превенция и противодействие на корупцията, приета от Министерски съвет.
“До момента всички лица, заемащи висши държавни длъжности, бяха задължени да публикуват и представят своето финансово и имуществено състояние пред Сметната палата. Тъй като тя нямаше разследващи функции и достъп до банков тайна, не можеше да провери дали това, което е обявено от съответните лица, съответства на реалното им финансово или имуществено състояние“, припомни Цветков.

По думите му, кабинетът е преценил, че има пропуск в националното законодателство и е решил да създаде такъв специализиран орган, който да разследва дали обявеното имущество е действителното, с което разполагат лицата, заемащи висши държавни длъжности.
Цветков уточни, че все още не е ясно къде ще бъде позициониран органът, но няма да е към Сметната палата. Открит е и въпросът за начина на неговото ръководство – дали ще бъде еднолична или колективна форма на управление.

Според шега на одитната институтия в Европа нямало нито една сметна палата с такава функция.