ДПС заговориха за вот на недоверие към кабинета

Заради политиката в областта на здравеопазването

ПГ на ДПС обмисля да внесе вот на недоверие към кабинета заради политиката в областта на здравеопазването и по-конкретно – готвените промени в Закона за здравното осигуряване, предаде репортер на Bulgariautre.

На брифинг в парламента депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев обяви, че не изключва първият вот на недоверие към правителството да е по темата за здравеопазването. Депутатът поясни, че кога ще се случи вотът е въпрос на консултации с другите парламентарно представени партии и няма да е преди да стане ясно дали ще бъдат приети промените в Закона за здравното осигуряване. "Възможни са реформи, когато има ценностно сходство между управляващите партии. Има задачи само в насипно състояние и няма цели, както и трасе, по което да се движим към тези цели", допълни Кърджалиев.
Според него предложеният законопроект за промени в закона не е ефективният, очакваният и полезният.

"Като видяхме законопроекта на Закона за здравното осигуряване, окончателно загубихме надежда за промяна в положителен аспект. ЗИД на Закона за здравното осигуряване прави медицинските услуги по-недостъпни и скъпи, създава условия за привилегировано обслужване към определени граждани, прокарва лобистки текстове в услуга на здравноосигурителните фондове", заподозря депутатът.
Той добави, че е необходима приватизация, а не национализация, конкуренция, а не монопол на НЗОК.

"Предложихме 35 точки като корекция между първо и второ четене", заяви Тунчер Кърджалиев.
"Предложенията, които правим между първо и второ четене на закона, няма как да го направят по-добър, но можем да оптимизираме начина на функциониране на здравната система", добави д-р Хасан Адемов.

От ДПС предлагат текст, според който ако в семейството на здравно осигурен работещ има неработещи членове на семейството, работещият да осигури безработния върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се.

От БСП също коментираха темата за вот на недоверие към правителството. Зам.-председателят на ПГ на БСП лява България Атанас Мерджанов заяви, че здравеопазването е една от най-сериозните и горещи теми, които БСП лява България дискутира активно. "Във всички случаи ако бъде внесен такъв вот на недоверие, мотивите ще бъдат внимателно обсъдени и парламентарната група ще вземе решение дали да подкрепи с подписи и как да участва във вота", обясни народният избраник.

Миналия път БСП не видяха основание за вот на недоверие към кабинета единствено заради "ксенофобски" изказвания от страна на здравния министър Петър Москов. "Миналия път ситуацията беше съвършено друга. Мотивите по внесения вот на недоверие ще бъдат внимателно обсъдени. Има достатъчно време, за да се оцени работата на сега действащия екип на министър Москов, какво е постигнал, какво е разочаровал, какво възнамерява да направи, така че мисля, че времето е съвсем удачно", поясни Мерджанов.