Как да се спасим от стреса

Мисълта, че всички трябва да ни харесват може да ни депресира

Думата стрес се превърна в синоним на ежедневие. Тревогите покрай работата, безработицата, децата или липсата им, безпаричието, отношенията в семейството или липсата на семейство, болестите и какво ли още не, ни карат да сме в постоянно напрежение. Специалисти обаче твърдят, че стресът не е непременно негативно явление. Счита се, че някои видове стрес са нормални и необходими.

И все пак, стресът може да е силен, продължителен или непрекъснат. Ако човек е неспособен да се прави с него или ако стресът е непоносим, той има негативно влияние, което може да доведе до физическо заболяване и психически смущения.

Кои са най-честите признаци, че сте тотално стресирани? Често страдате от главоболие, имате лошо храносмилане, сърцебиене, задух, често ви се гади, уморени сте, имате мускулни болки, кожни възпаления и обриви, алергии, потите се постоянно, стискате юмруци и зъби, стига се до припадъци, често боледувате от настинка, грип или други инфекции, страдате от запек или диария, бързо пълнеете или отслабвате. Ако имате дори част от тези симптоми е добре да вземете мерки.

Освен физически стресът има психически и емоционални прояви. Може да се счита, че имате проблем и не успявате да овладеете положението, ако сте нерешителни и плахи, забравяте често, не успявате да се концентрирате, лесно се разсейвате, трудно мислите, не можете да заспите, сънувате кошмари, изпитвате постоянна тревога, правите чести грешки, изпитвате определена апатия и безчувственост към всичко, което ви заобикаля, не можете да се отървете от лошите мисли, вземате неадекватни и прибързани решения.

Има и някои нереалистични вярвания, които могат да причинят стрес. Такава е мисълта, че всички важни за нас хора трябва да ни харесват и одобряват. Разминаване с реалността, което може да ни натъжи и депресира, е и желанието ни да бъдем винаги изключително компетентни, отговорни и непрекъснато да постигаме значими неща, за да бъдем оценени високо.

Трябва да избягваме мисълта, че причината за нещастието ни е извън нас и че хората не могат да контролират чувството си за тъга или тревога. Стрес ни носи също идеята, че ако нещо може да бъде опасно или страшно, трябва непрекъснато да се притесняваме за него и за възможността то да се случи.

За да се справяме със стреса не трябва да допускаме мисълта, че е по-лесно да се отбягват, отколкото да се посрещат открито определени трудности в живота.

Самопогубваща е и мисълта, че зависим от другите и имаме нужда от някой по-силен от нас, на когото да разчитаме.

Не бива да се влияем от идеята, че миналото ни определя всички аспекти на поведението ни в настоящето и че тъй като нещо някога силно е повлияло на живота ни, ще останем под въздействието му завинаги.

Добре е да сме наясно, че ако сме близки с някого не е нужно винаги да сме потънали в неговите проблеми. Добре е да знаем също така, че не винаги съществува правилно, точно и идеално решение за проблемите, което не може да бъде заменено с нищо друго.

Как най-адекватно да се справим с трудните ситуации? Трябва да вършим всичко с разумно темпо и да си спестим бързането. Не е добре да вършим няколко неща едновременно. Добре е да правим редовно физически упражнения и да водим колкото се може по-здравословен начин на живот.

Специалистите ни съветват да се храним бавно и да не мислим за работа, докато се храним. Желателно е да си вземаме отпуск при всяка възможност. Добре е да избягваме състояния, в които проявяваме нетърпимост. Малко неща са изключително важни и спешни.

Ако нещо ни ядосва, трябва да се опитаме да го отстраним от средата си. Добре е да се владеем, да можем да изразяваме гнева си тихо, но искрено, ако е възможно.

Трябва да изясним за себе си дали целите, които си поставяме и за чието постигане работим са действително това, което искаме.

Трябва да се опитаме да променим в положителна насока нещата, които са постоянен източник на дразнение.

Добре е възприемаме притесненията си като задачи. Задачите могат да бъдат решавани!