Правим ли най-доброто за децата си?

Животът

10-04-2015, 14:43

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Храната - част от възпитанието

Смейте се силно, критикувайте тихо!

Често се питаме дали се справяме като родители, дали това, което правим за децата си е най-доброто и полезното. Има някои простички правила, които ще ни помогнат да се чувстваме отличници в общуването и възпитанието на малчуганите.

Често казваме на децата си, че ги обичаме много. Но колко пъти им казваме, че им вярваме? Гледаме ли ги в очите, когато говорим с тях? Дали когато искаме нещо от детето си казваме "Моля"?

Когато общуваме с детето си трябва да бъдем искрени и учтиви. Нужно е не само да го критикуваме, а и да му казваме, че се гордеем с него, когато е заслужило. Децата, колкото и да са палави, обичат реда. Затова е добре да спазваме дисциплина дори когато сме насаме с детето си. Нужно е да се интересуваме дали детето ни иска да сподели нещо с нас. Трябва да слушаме, слушаме, слушаме...

Трябва да сме винаги на разположение. Трябва да намираме достатъчно време, което да прекарваме със семейството си.

Трябва да сме достатъчно силни, за да признаваме грешките пред наследниците ни. Хубаво е често да се смеем заедно. Трябва да уважаваме личното пространство на децата си, както и да оставяме граници.

Добре е ясно да изразяваме очакванията си, както и да поставяме достижими цели. Трябва да казваме винаги истината.

Добре е да умеем да се извиняваме и да казваме "Съжалявам", когато сгрешим. Ако не знаем нещо най-лесно е да кажем "Не знам". Важно е да се усмихваме често.

Добре е да се интересуваме как се чувства детето ни във всяка една ситуация. Добре е да му даваме свобода, за да бъде себе си. Можем да създаваме заедно правилата. След това сме длъжни да покажем на детето, че трябва да понесе последствията от действията си, ако е нарушило тези правила.

За да сме успешни родители трябва да умеем да признаваме чувствата си. Добре е да искаме мнението на детето си, да уважаваме идеите и предложенията му. Когато имаме успех в нещо е хубаво да го отпразнуваме заедно. Когато ни е тъжно, не е срамно да поплачем.

Добре е да обясняваме защо сме ядосани. Въпреки това е добре да запазим добрия тон и да говорим с благ глас.

Нека прегръщаме често детето си. Нека го насърчаваме да бъде добро.

Нека "Обичам те!" да е последното нещо, което казваме преди лягане и първото след ставане.

Нека всяка сутрин да изречем едно бодро "Добро утро!".

Добре е да пожелаваме "Приятен ден" всеки път на детето си.

Задължително е да спазваме обещанията си. Ако направим всичко това, децата ни ще знаят, че са обичани и защитени.