Трима духовници ще донесат тази вечер Благодатния огън

Животът

11-04-2015, 09:02

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Води ги ловчанският митрополит Григорий, летят с правителствения Фалкон

Ловчанският митрополит Гавриил ще донесе от Ерусалим благодатния огън за Великден тази вечер. Владиката ще лети с правителствения фалкон и ще кацне на летище София заедно с трима духовници.
Самолетът на властта, който бе спрян от летене заради авария с колесника, е в изправност. Фалконът бе даден на Българската православна църква със специално разрешение от премиера Бойко Борисов със заръка старците да се помолят за България на святото място
За разлика от други години този път делегацията е водена само от един митрополит - Ловчанския Гавриил. Заедно с него ще пътуват двама духовници - игуменът на Чекотинския манастир Михаил и свещеник Василий Топузлиев от Банкя, пише "Труд".
Пловдивският митрополит Николай, който в последните години носеше огъня с частен самолет, но винаги с някой друг митрополит и доста повече духовници, този път не е в делегацията. Свещеници коментират, че едва ли причината е в страх от авария, защото той е летял в много опасно време и заплахи от терористични атаки срещу самолети в Израел.
Според синодални източници има напрежение между Николай и Гавриил, който напоследък ръководел имотните въпроси не само в своята, но и в Софийската епархия вместо патриарха. Между двамата имало разнобой и заради близостта на Гавриил с Московската патриаршия, която бе против избора на дядо Неофит за патриарх, който бе силно подкрепян от Николай. Свещеници ще чакат на летището, за да вземат благодатния огън и да го занесат в митрополиите. Във всички храмове в страната са взети мерки срещу пожар.