Половината от оцветителите в боите за яйца са вредни за здравето

Животът

11-04-2015, 11:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Червеният се получава от оцветителя Е102, познат още като канцерогенния тартразин.

Половината от оцветителите в боите за яйца са вредни за здравето. Това заявиха от Асоциация "Активни потребители", предаде ТВ7.

Най-важният цвят - символ на Христовата кръв - червеният, се оказва най-опасен. Той се получава от оцветителя Е102, познат още като канцерогенния тартразин. В черния списък влизат още Е110 - сънсет, използван за жълто, Е131 - за синьо, както и Е142- за зелено. В най-общия случай багрилата водят до различни видове алергии.

Въпреки страничните реакции тези оцветители са разрешени за продажба на територията на страната ни, тъй като България се придържа стриктно към общите европейски изисквания и европейския пазар.

И след като отговорните власти не могат да ограничат продажбата на вредните багрила, зависи от потребителите дали ще ги използват. Някои от тях изхвърлят боите е Е-та, според други обаче, след като тези оцветители не се употребяват често, не крият риск.

Колкото и странно да изглежда яйцата дишат. Те има пори в черупката си, а от там боята прониква до вътрешността. Затова експертите съветват, ако не използвате натурални багрила, белете не само черупката, но и ципата на яйцето.