Сблъсъкът на младата Земя със сходна планета "ражда" Луната

Животът

11-04-2015, 12:18

Снимка:

pixabay.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Земята и Луната не са двойници, но са като сестри, отрасли в една и съща среда

Отдавна се смята, че Луната е формирана в резултат на голям сблъсък на Земята с подобна на Марс протопланета, наречена Тея. Резултатите от ново изследване показват, че размерите и съставът на протопланетата, която се е блъснала в младата Земя, са били сходни с нейните, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.
"Земята и Луната не са двойници, формирани от една и съща планета, но в известен смисъл са като сестри, отрасли в една и съща среда", заяви астрофизикът Хагай Перец от Технологичния институт в Хайфа, Израел.
Учените знаят, че съставът на Земята и Луната са удивително сходни. Именно в това е проблемът.
Вероятността Земята да е имала двойник бе смятана за нищожна. Новото изследване оборва това виждане.
"От около 30 години въпросното противоречие е голямо предизвикателство за учените, които се опитват да разберат как се е формирала Луната - поясни ръководителката на изследването Алесандра Матробуоно-Батисти от института. - Надеждата бе, че компютърни симулации ще намерят отговор на този въпрос, но се оказа, че резултатите от нови и предишни симулации са едни и същи."
Матробуоно-Батисти, Перец и колегите им ползвали разработен наскоро компютърен модел, за да изследват вероятностите за планетни сблъсъци. Моделът симулирал ранна звездна система, включваща бъдещи планети - 85-90 планетни ембриона и 1000-2000 солидни тела, за които се смята, че съществуват в протопланетарни дискове и отломки от тях.
Така учените си дали сметка, че формирането на планети "сестри" и сблъсъците между тях са по-чести, отколкото се е предполагало досега.
"Телата, които се блъскат в планети, са по-сходни с тях в сравнение с останалите планети в същата звездна система", отбеляза Матробуоно-Батисти.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".