Жилища за 200 ромски семейства ще строи общината

Мисия Варна

14-04-2015, 06:51

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова детска градина до Тубдиспансера ще струва на общината 900 000 лева

В общински предприятия ще бъдат назначени 100 роми като временно заети и 50 - на постоянни трудови договори към общински структури

Община Варна ще осигури жилища на 200 ромски семейства през следващите 5 години, става ясно от проект за приложение на плана за интегриране на ромите и други граждани, живеещи в сходна ситуация (2014 - 2020 г.). Документът е публикуван на интернет страницата на общината и представлява конкретен списък с мерки по години. В него се предвижда да бъдат изградени социални жилища, които да покрият нуждите на 100 многодетни ромски семейства. На други 100 семейства от "Аспарухово", Максуда и "Владиславово", чиито незаконни къщи ще бъдат съборени, ще се осигури настаняване в общински имоти, пише в-к "Труд".

Още тази година ще започне и изработването на регистър на незаконните и планирани за разрушаване сгради в квартали с преобладаващо ромско население, които не могат да бъдат узаконени. Планът предвижда до 2020 г. да бъдат отредени още две територии за жилищно строителство. Местната власт смята да изгради 13 км канализация, 300 м електропреносна мрежа и 2 км пътна инфраструктура в ромския квартал на "Владиславово".

Най-сериозни усилия и средства в 5-годишната програма са предвидени в сферата на образованието. Педагози, медиатори и родители трябва да предотвратят отпадането на ромските деца от училище. Медиатори от ромския етнос трябва да обясняват важността на образованието още от детските градини. Общината ще сформира специални групи за подпомагане на учениците при преминаване в следващата степен на образование - след VII, VIII, ХII клас.

Предвижда се да бъдат осигурени мобилни АГ приемни за прегледи на жени и бременни в ромските махали, както и приемни на лекари специалисти.

В общински предприятия ще бъдат назначени 100 роми по временна заетост, а други 50 - на постоянни трудови договори към общински структури.

Със съдействието на МВР най-малко 1000 роми трябва да си извадят и актуални документи за самоличност.