Grand Mall Варна става царство на цветята

Директорът на Международния институт по флорален дизайн в Аалсмеер, Нидерландия, Жаклин Бурма идва за цветното изложение

В разгара на пролетта - от 23 до 27 април Grand Mall ще се изпълни с цветя. В обширните пространства на мола и в пешеходните зони пред него ще се разположат щандовете на участниците в Петото изложение за цветя и градинско обзавеждане Grand Флора 2015. Варна отново ще събере изложители от цялата страна, които ще представят живи цветя, разсади, цветни композиции, градински декорации. Организатори на грандиозната цветна фиеста са Grand Mall, "Белфльор", "Градина Мимоза" и "Флорис". Изложението се подкрепя от Посолството на Нидерландия и от Асоциацията на флористите в България.

Несъмнено професионалната общност на флористите у нас очаква с най-голям интерес традиционния Конкурс за флористи, който Посолството на Нидерландия у нас организира за шести път в чест на Националния празник на страната – Денят на Краля. Престижното състезание ще се проведе за пръв път във Варна. Началото е на 24 април от 15 ч.

Директорът на популярния в цял свят Международен институт по флорален дизайн, който се намира в Аалсмеер, Нидерландия, ще пристигне във Варна за Grand Флора 2015. В продължение на 30 години Бурма институт (Boerma Instituut) провежда национални и международни курсове за професионална флористика. Преподаватели в института са изтъкнати професионалисти в областта на обучението, демонстрациите и семинарите. През годините на своето съществуване институтът е станал причина множество студенти от цял свят да посетят Нидерландия, за да учат там флорален дизайн. Директорът на института - Жаклин Бурма (Jacqueline Boerma) е посветила живота си на цветарския бизнес. Тя е много уважаван и канен на цветарски форуми демонстратор, който провежда майсторски класове по флористика в Европа, Америка, Китай, Тайван и Япония.

Жаклин Бурма е и организатор на конкурси за флорален дизайн, както и чест професионален съдия по флористика. Тя ще демонстрира своите изключителни умения в аранжировката на цветя и букети на 24 април от 13,30 ч., а след това ще поеме председателството на Конкурса за флористи на Посолството на Нидерландия.

Срещата на модата и цветята ще определи творческия акцент на другия конкурс в рамките на Grand Флора - Четвъртият национален конкурс за млади и начинаещи флористи, който ще започне на 25 април от 15 ч.

Пролетните празници на цветята и модата в Grand Mall ще имат своите музикални пикове с концертите на специалните гости - звездите на българската поп музика Тони Димитрова и Миро.

Тони Димитрова ще изпълни своите морски хитове за посетителите на изложението на 24 април, а Миро ще вдъхнови своите варненски почитатели на 25 април. И двата концерта започват в 19 ч. и по традиция са с вход свободен.

Организаторите приемат записванията на производители, търговци на цветя и флористи , на които ще бъдат предоставени локации в най-посещавания търговски център в морската столица и експозиционната площ, застроена според изискванията на изложителя с осигурени ток, вода и денонощната охрана. Възможност за последни записвания: на тел. 0884 193 231, [email protected] - Антоанета Тенева.