Когато дюшекът стане диван, чантата лампа, а обувките са 3D

Варна Лайф

23-04-2015, 09:26

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Над 1000 изложители представят най-доброто, което са създали

За салона за дизайн в Милано, който приключи миналата седмица, казват, че е главното събитие в тази област в света всяка година, което задава нормите, модата, тенденциите и демонстрира технологичните постижения, натоварени с мисията да направят живота по-лесен по-екологичен и по-пълноценен. С акценти върху използваните материали, въздействието на цветовете, визуализацията на теми табу, осветлението, иновации в малките детайли салонът бе посетен от повече от 350 000 обикновени зрители и професионалисти. Над 1000 изложители представят най-доброто, което са създали, или за да затвърдят реномето си за качество, или да се заявят сред новаторите. Една от известните компании, особено в Италия, е луксозният бранд “Moroso”, създаден през 1952 г. от Агостино и Диана Морозо за производство на дивани, фотойли и аксесоари.

На салона в Милано фирмата блесна абсолютно нетрадиционно, демонстрирайки как познатият и у нас дюшек може да се превърне във функционален диван. Идеята е на израелския дизайнер и архитект Рон Арад, който казва, че се вдъхновил, когато видял изхвърлен стар дюшек на улица в Ню Йорк. В почти същата стилистика е и друг диван на "Moroso". Става дума за Матриция. Името е закачка и игра на думи, комбинация от матрак и името на творческия директор на компанията Патриция Морозо. На пръв поглед диванът изглежда сякаш от дунапрен, но всъщност материалът е специално изработен от холандската текстилна фирма “Фебрик” и се нарича "Блюр". И за да покажем колко наистина може да са нестандартни вече диваните, отбелязваме и делото на френската дизайнерка Натали Красе. Нейният е измислен за италианската мебелна компанията "Кам-педжи" и представлява система от 8 модула, досущ като куфари, които могат да се използват освен в обща композиция, също като единични елементи, но и за комбиниране в столове и фотьойли. Идеята е проста и логична - трансформация според времето от деня, настроението и нуждата.

И когато говорим за трансформация, няма как да пропуснем забележителното постижение в това на модния диктатор в чантите "Луи Вюитон". Компанията предлага за зрителите серията "Номадски предмети", дораз-работвана през годините и показваща нагледно как всъщност чантата може да се превърне в полезен предмет при пътуване. А трансформациите наистина са любопитни, като например в хамак, плетен висящ стол, лампа или малко столче, наподобяващо рибарско. Предметите, вдъхновени от реални чанти на компанията, са дело на 9 дизайнери специално поканени от нея. Домотика е понятие, което се използва отдавна и идва от домус (дом) и роботика. Новостите в сектора сега в Милано са толкова много, че човек буквално може да потъне в технологичния свят. "Вимар" предлага електронна координация от смартфон или таблет на куп функции в дома, включително нивото на осветлението, температурата, но също и външно и вътрешно наблюдение на дома. Всичко това, докато си лежите.

Швеция, която се представи на салона с проектите на няколко талантливи дизайнери, се фокусира в субективните усещания на човека. На тази база е разработен щандът, чиято цел е да проучи и провокира размисли върху възприятието на звука например. Затова там могат да се чуят обичайни домашни звуци, като чегъртане върху дърво или хартия, дрънчене и т.н. Но особен интерес представляват реакциите на хората на промените в нивата на звука или източника, което би дало идеи за най-удачна подредба на пространствата. Лю­­бопит­­ното е, че сред дизайнерите в проекта е Беа Зенфелд, чиито хартиени произведения неведнъж са поразявали на модни ревюта и са носени от Лейди Гага. Разбира се, не може да пренебрегнем и участието в Милано на Заха Хадид. Утвърдената архитектка този път приковава вниманието в не толкова типична област – дизайна на обувки. Британката, родена в Иран, е част от проекта United Nude, в който петима творци от нейния калибър бяха поканени да направят нестандартни обувки за изложението, изработени на 3D принтер. И както винаги резултатът е потресаващо добър.