Още няма връзка с изчезналия 25-годишен варненец в Непал

Броят на жертвите вече е 3200

Бащата на обявения за издирване в Непал 25-годишен Александър Димитров от Варна няма връзка с него. Последят им контакт е бил два дни преди унищожителното земетресение, което по последни данни взе над 3200 жертви, а раненените са над 6500.

Христо Димитров заяви в "Тази сутрин" по bTV, че синът му е бил в Катманду на стаж от няколко месеца, изпратен от университета в Холандия, в който следва "Туризъм". Отишъл там, защото е по-евтино.

Надеждите на близките са, че липсата на връзка с Александър се дължи на прекъснатите комуникации в засегнатия район. Димитров каза още, че не е получил особено съдействие от българските власти в лицето на Министерство на външните работи, откъдето все още не потвърждават за изчезнали българи в Непал.

Информацията за изчезналото момче бе публикувана в "Гугъл пърсън файндър" (Google Person Finder) - инструмент за търсене на хора. Мъж на име Данаил е публикувал информация, че българин от Варна на име Александър Димитров е в неизвестност след разрушителното земетресение в Непал. "Той е с бяла кожа, руса коса и брада и беше отседнал в хотел "Backpackers" в Катманду", пише Данаил.

Световната здравна организация е доставила в Непал медицински материали за 40 хиляди души. Близо един милион деца в хималайската страна се нуждаят от помощ, предупреди Детският фонд на ООН. 

УНИЦЕФ съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду. Спасителни и логистични екипи на Световната програма на ООН по прехраната вече са пристигнали в непалската столица. Редица международни благотворителни организации съобщиха, че ще доставят хуманитарна помощ в пострадалата страна.