81 фиша и 7 акта за коли в Морската през уикенда

Мисия Варна

28-04-2015, 07:15

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Съдът: Алеи, а не улици има около Делфинариума

Общо 81 фиша и 7 акта са написали общинските полицаи на нарушители, паркирали колите си в Морската градина през уикенда, научи varnautre.bg. Над 300 са глобените водачи за цялата изминала седмица, отчел в понеделник на оперативка в общината зам.-кмета Тодор Иванов. За първи път тази събота в акцията срещу водачите в парка се включили и екипи на Областната дирекция на МВР.

До седмица на всички входове на прака ще бъдат поставени многоязични табели, че влизането в парка е забранено. Около споровете за достъпа в Морската градина съдът забрани на общината да слага забранителни знаци и бариери. Затова сега инфромационни табели на български, английски и румънски езици ще уведомяват гражданите и гостите, че по алеите е забранено за коли. Основание за това е Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Варна.

Вече близо 2 месеца се чака първото съдебно решение по същество на казуса с колите в Морската градина. Срокът за това изтече на 5 април, но все още магистратите от Административния съд не са готови с отговора на въпроса алеи или улици има в района на Зоологическата градина.

Междувременно обаче друг състав на Административния съд отхвърли жалба на шофьор, паркирал реното си в зелените площи между Делфинариума и ресторант "БМ". На 12 септември миналата година общинска полиция пише акт на нарушителя и зам.-кметът на общината му налага глоба от 50 лева за административно нарушение. Пред съда водачът твърди, че паркирането в зелена площ не е забранено със Закона за движение по пътищата.

По този повод в решението на съда е записано: "обстоятелството, че районът около Делфинариума в гр.Варна е част от Приморския парк, е не просто ноторно известен, но е и очевиден факт – достъпът до Делфинариума не се осъществява по улици, отбелязани с улична маркировка, а по алеи. Но дори да се приеме противното с оглед факта, че Р.Ж. не е жител на Варна, забраната за преминаване и паркиране на моторни превозни средства в паркове, градини и детски площадки в населените места извън обозначените за това места е установена с разпоредбата на чл.15 ал.7 от ЗДвП, а съдът приема, че касаторът е добре запознат с нея предвид факта, че е правоспособен водач на МПС. Зелената площ до Делфинаруима не е обозначена като паркинг, поради което за паркирането върху нея съществува законодателна забрана, установена със ЗДвП и пресъздадена в НОР на Община Варна, с която - противно на поддържаното в касационната жалба - за Ж. липсва основание да се чувства освободен от спазването й".

Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.