Депутат предлага и 16-годишни да гласуват

Новините

28-04-2015, 07:27

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В ГЕРБ съгласни да дадат право до урните и на тийнейджърите

Младежите, навършили 16 години, също да имат право на глас. Това е предложил депутатът от ГЕРБ Георги Андонов на заседание на парламентарната група на мнозинството преди дни, научи "Стандарт". Идеята е била посрещната с одобрение от народните представители на ГЕРБ. Аргументите в полза на понижаване възрастта за право на глас са, че младежите на 16 години вече са достатъчно информирани, а и по този начин младите хора ще бъдат мотивирани да се интересуват от случващото се в страната, каза за "Стандарт" Андонов.

По думите му намаляването на възрастта при гласоподавателите е редно да мине при широко обществено обсъждане. Разрешението на 16-годишните да отидат до урните би засегнало около 30 000 души и това няма да повлияе непосредствено върху подкрепата за ГЕРБ, защити идеята си Андонов и пред депутати от опозицията. Както е известно, изборното право е посочено в конституцията, по-специално в чл. 42, алинея 1, където се казва, че "гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа". ГЕРБ вече се обяви за промени в конституцията, но в частта й за съдебната власт. Дебатът за гласуването на 16-годишните може да засегне и глава втора от основния закон на държавата за правата и задълженията на гражданите. Запознати припомниха, че възрастта, на която се придобива избирателна дееспособност в ЕС, е 18 години, с изключение на Австрия, където е 16 години.

Междувременно тази седмица в комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента влиза на първо четене предложението за задължителното гласуване, внесено от депутатите на Патриотичния фронт в началото на април. С тях хората на Валери Симеонов искат глоби за лицата, които не са упражнили правото си на глас без уважителни причини в размер до 50 лв. Социално слабите пък да бъдат лишени за 3 месеца от помощи, ако не отидат до урните, настояват още патриотите. "Не можем да правим промени в Изборния кодекс непосредствено преди местните избори. Това са поправки в 12 без 5", заявиха депутати от мнозинството. Нагласите са изборният закон да не бъде променян преди вота наесен.