Внимавайте! Има бум на кражбите на катализатори на автомобили

Те са обект на плячкосване заради платината и ценните метали, които се съдържат в тях

За масови кражби на катализатори на автомобили, алармират шофьори. Добре организираната престъпна схема действа от години в България, стана ясно от разказите на слушатели на „Дарик радио”.

Бумът на подобен род кражби потвърждават и служители на автосервиз, които на ден „посрещат” поне 7-8 потърпевши шофьори. Най-често крадците използват тръборези, които са достъпни за всички в повечето железарски магазини.

Катализаторите са обект на кражби заради платината и ценните метали, които се съдържат в тях. По-често посегателствата са върху дизелови автомобили, заради по-голямото количество платина, отколкото във филтрите на бензиновите модели. Атакувани са автомобили от всички марки.

Най-важното звено в престъпната схема са сервизи, в които се изкупуват катализатори без да искат документи за произход. Монтьорите свалят филтрите с обяснението, че са запушени, a после ги продават на фирми, които изкупуват стоката. На тяхно място слагат резонантни тръби, които струват доста по-евтино.

„Знаят се сервизите, където изкупуват катализатори. Къде са полицаите, и те ги знаят?”, запита слушател от Варна. Оказва се, че за да не станат жертви на апашите, много шофьори доброволно свалят от автомобилите си тази част. Въпреки изискването в чужбина колите да имат катализатори, у нас екофилтрите не са задължителни.

Кражбите обаче остават извън полезрението на полицията, алармираха още потърпевши. По думите им подобен вид посегателства остават без внимание и адекватна реакция от страна на разследващите органи. Слушател разказа, че сам успял да задържи група младежи, след като станал свидетел как разбиват кола, но полицията пуснала групата без никакви последствия.