"Масовото изтребление" на арменците втвърди тона на Анкара

Според Турция парламентът е станал заложник на екстремистки елементи

Смекченият тон на декларацията на българския парламент по повод гоненията срещу арменци по време на Първата световна война, където международната формулировка "геноцид" бе заменена с "масово изтребление", не удовлетвори Турция. Анкара в прав текст обяви, че този акт на Народното събрание ще се отрази зле върху двустранните отношения.

"Решението, прието от българския парламент на 24 април 2015 г. във връзка със събитията от 1915 г. по инициатива на ултранационалистическата ксенофобска расистка партия "Атака" показва антагонистично отношение към Турция. Турция отхвърля тази клевета срещу своята история", се посочва в документа, качен на страницата на външното министерство в Анкара. Според турската страна българското НС е станал заложник от "екстремистките елементи в него и пренебрегва хуманитарните и конкретни инициативи, които Турция е предприела по този исторически въпрос". След което се казва: "Няма съмнение, че това решение ще се отрази негативно на отношенията между Турция и България".

Часове след като нашият парламент прие декларацията, в която по настояване на премиера Бойко Борисов бяха махнати освен думата "геноцид" и всички позовавания на международноправни актове, засягащи геноцида и престъпленията срещу човечеството, както и препратката към наскоро приетата осъдителна резолюция на ЕП, Анкара привика нашия посланик Красимир Тулечки. На срещата дипломатът уверил, че декларацията не е насочена срещу съвременна Турция и че България е за развитие на двустранните отношения на равноправна основа във всички области от взаимен интерес и ще работи последователно за изпълнението на тази цел. Преди него и премиерът Бойко Борисов обясни, че се надява на ясно разграничение между Османската империя и сегашна Турция, както и че правителството в Анкара ще отчете безспорния исторически факт за тогавашното избиване на хора.

Вчера от нашето МВнР обясниха пред "Сега", че друга реакция извън казаното от Тулечки няма да има.

Декларации с протестно съдържание са изпратени и до правителствата на страните, признали избиването на арменците за геноцид. Анкара остро осъди думите на руския президент Владимир Путин. "Отхвърляме и осъждаме определянето на събитията от 1915 г. като "геноцид" от президента Путин след всичките наши предупреждения и призиви." Президентът Тайип Ердоган заяви онзи ден, че Русия трябва да отчита действията си в Украйна и Крим, преди да определя масовите убийства на арменци от османските турци като "геноцид". "Това не е първият път, когато Русия използва думата "геноцид" по този въпрос. Аз лично съм натъжен, че Путин предприе такава стъпка. Това, което се случва в Украйна и Крим, е очевидно. Русия първо трябва да обясни това, преди да говори за геноцид", реагира Ердоган.